Deskmini X300 配 5600G 用緊 AXP90-X47 普通版.
用跟散熱果塊背板順利裝到, 不過粒電池要搬位同第二條 NVME Slot 比背板阻住用唔到.
之前用原裝cpu cooler拆殼, 無超頻 full load 把風扇好嘈同 cpu 温度上到 90 度.
換左 AXP90-X47 之後, 無超頻 full load 把風扇無咁嘈同 cpu 温度最高都係 75 度.

昨天買了AXP90R FULL,超正,温度低了非常多。
原本用緊4650G個原裝散熱。

Deskmini X300 配 5600G 用緊 AXP90-X47 普通版.
用跟散熱果塊背板順利裝到, 不過粒電池要搬位同第二條 NVM ...
wingsit 發表於 2021-9-4 11:01

用axp90-x47有冇頂住mos散熱片,
之前用axp90r 會頂住mos散熱片,
要鬆開少少先裝到
你有冇試過較吓cTDP/TDP個setting?
較去35W/45W 應該原裝散熱都夠壓?

昨天買了AXP90R FULL,超正,温度低了非常多。
原本用緊4650G個原裝散熱。
MTX 發表於 2021-9-4 22:03

你用axp90r 冇頂住mos散熱片咩?

用axp90-x47有冇頂住mos散熱片,
之前用axp90r 會頂住mos散熱片,
要鬆開少少先裝到
你有冇試過較吓cTDP/TD ...
yck3110 發表於 2021-9-6 23:27

用原裝 CPU 背板會頂住mos散熱片.
用跟 axp90-x47 背板有少少位可以就到頂唔到mos散熱片.

回覆 13# yck3110

回覆 14# yck3110

你用axp90r 冇頂住mos散熱片咩?
yck3110 發表於 2021-9-6 23:28

有,鬆開少少一樣裝到。

我都覺得部x300幾個引

不過怕落65w cpu 唔係好夠電…好蚊水…

我都覺得部x300幾個引

不過怕落65w cpu 唔係好夠電…好蚊水…
Sun 發表於 2021-9-7 10:40

已經用了好多個月,完全冇問題,放心。