性價比都算可以
timso 發表於 2021-9-20 02:07

Byski散core熱量好得,但散RAM反應好似有啲慢。
我打算換咗Byski原裝藍色嗰啲導熱貼先。

Bykski gpu block原廠跟thermal pad 1.8mm 厚好似3人仔一條,我冇用到直接用利民12.8w thermal pad 正面vr ...
arfatt 發表於 2021-9-20 12:21

你無用Byski直接用Thermalright係啱嘅,真係差好遠。

我趁今日假期,晨早流流的起心肝
幫張EVGA 3090 FTW3+Byski正背面水冷,由Byski 原裝pad換咗LAIRD HD90000,都係好似樓主咁1mm疊起先夠厚。

Byski個Waterblock背板設計得唔好,RAM位唔似正面咁無金屬突出去,GPU四角螺絲位無梳開結果唔夠貼,要依賴超過1mm厚嘅導熱貼去由RAM傳熱去背板。
換完LAIRD但太乾身,驚佢貼合度唔夠,我填埋信越7783散熱膏去頂。
LAIRD HD90000本身7.5W/mK, 信越7783 6.0W/mk,都算平衡。

好咗好多!
Memory超到 1375MHz 係咁谷Memory都唔會過86度。
之前無預背板咁誇張,同樣條件下會過102度。

之前見到谷少少Memory就見升溫升得好快,就懷疑係傳導問題,果然無錯。
如果我手痕ROG 3090都上埋水冷,我再試下Graphene 粒。

rtx 3090 pcb 背有ddr 6x 最好用水冷背板,金屬背板散熱有限用在rtx 3080/rtx 3080ti就ok。有frd 用rtx 30 ...
arfatt 發表於 2021-9-22 13:24

見到淘寶 一set 24粒, 12粒薄12粒厚 RMB310好想落坑再換,但依家好地地水去到46度, VRAM都可以唔過86度又唔想再換住。

張ROG 3090我買咗個背板散熱器連fan俾佢,同上面一樣條件下煲VRAM都壓得住92度。睇嚟ASUS ROG啲Thermal pad無Gigabyte咁衰。