奇實漏光算唔算有問題?

新買samsung 2233sw(0死0光)
咁漏光算唔算有問題?

基本上LCD mon隻隻都一定會有漏光呢個問題
只係漏得勁唔勁既分別

但係一定唔可以用呢樣野作為換貨/維修既理由

原帖由 KinChungE 於 2009-3-10 22:33 發表
基本上LCD mon隻隻都一定會有漏光呢個問題
只係漏得勁唔勁既分別

但係一定唔可以用呢樣野作為換貨/維修既理由

重有好多 user 唔明白 點解 LCD technology 一定會漏光

明白了!
平時用都睇唔度有問題
不過畫面全黑都睇度四邊有d光.....
算唔算勁?

原帖由 @112 於 2009-3-10 22:44 發表
明白了!
平時用都睇唔度有問題
不過畫面全黑都睇度四邊有d光.....
算唔算勁?

你想無光, 只有

(1) turn it off
(2) don't use LCD flat panel
(3) wait for new LCD technology

啱啱睇度呢個Mon既評測
開咗Dynamic Contrast
真喺無哂漏光

原帖由 mad scientist 於 2009-3-10 22:49 發表

你想無光, 只有

(3) wait for new LCD technology

第三點好似唔成立

原帖由 @112 於 2009-3-10 23:11 發表
啱啱睇度呢個Mon既評測
開咗Dynamic Contrast
真喺無哂漏光

師兄, 不如你去睇睇咩叫 dynamic contrast 先啦.

都講左好多次, 不如個 firmware detect 到 dark frame 時 shut down 個 backlight 好過啦

以後大家都有 PERFECT LCD 用

原帖由 mad scientist 於 2009-3-10 22:49 發表

你想無光, 只有

應該話wait for new technology

原帖由 Miipp 於 2009-3-10 23:25 發表

師兄, 不如你去睇睇咩叫 dynamic contrast 先啦.

都講左好多次, 不如個 firmware detect 到 dark frame 時 shut down 個 backlight 好過啦

以後大家都有 PERFECT LCD 用

唔使
將背光改為LED (唔係一排過LED, 係成大塊LED板, 密鋪)
每粒LED獨立開關
大範圍黑位的話, 熄左某D LED, 咁就