找2709資料時,比我見到呢D咁野.....

以下係澳洲的價, 天呀 , 外國以經人工高過我地啦, D野重要平過我地,
難怪香港有購物天堂之稱啦 , 原來我地D錢咁好賺, 之前有團購2709開頭
係話$43XX , 但係DELL見到最後有成66人買就反口話點都做唔到

今日 HK 無了 2709
澳洲個邊好似加左價

原帖由 granville 於 2009-3-14 10:07 PM 發表
上面幾位朋友,香港是著名的免稅港。除了幾個項目例如燃油,煙酒、汽車等需要特別怔稅外,其他東西是免關稅的,不管數量多少。香港海關主要管制幾個關稅貨品、水貨、走私等工作。所以香港的貨品會比其他地方貴,原因一般是代理商食水深、成本貴例如租金,總體銷售數細等等。不過香港無銷售稅無關稅,基本不可能比其他地方貴,一般就是食水深。

一針見血

原帖由 granville 於 2009-3-14 22:07 發表
上面幾位朋友,香港是著名的免稅港。除了幾個項目例如燃油,煙酒、汽車等需要特別怔稅外,其他東西是免關稅的,不管數量多少。香港海關主要管制幾個關稅貨品、水貨、走私等工作。所以香港的貨品會比其他地方貴,原因一般是代理商食水深、成本貴例如租金,總體銷售數細等等。不過香港無銷售稅無關稅,基本不可能比其他地方貴,一般就是食水深。

epc 文化

原帖由 TerenceYau 於 2009-3-13 13:55 發表
各地關稅都唔一樣.人力跟物料價錢都存在差異..即使你喺澳訂,運翻黎都要交稅la..

如果有錢穩ga,邊個唔想做?但喺點解就無人launch做?

關稅?澳洲可以退稅喎
香港你唔係大量入口邊使俾稅啊

如果HK 2709 做到其他地方既價實大把人搶購

原帖由 hiro1214 於 2009-3-13 01:12 發表
係喎..
香港買野價又貴.. 售後服務又差..
真係

絕對同意啦~hk buy野咩都貴過人~d服務又唔係好~

香港市場細,競爭又大,唔做番咁上下貴好難圍到皮,
不過DELL既服務係香港已經算係數一數二
至於今次反口加價只屬個別事件,係SALE既問題者
BTW 澳洲$3300一隻的確係好抵,BUT大前題你要識人幫你check/代收再寄比你,
又冇保養(不過香港已經出左2709w,唔知可唔可以轉保養地區呢)

Dell 2709 is made in China.
The price in HK should be cheaper than the selling price in Australia which including higher shipping price.