[開箱] Philips 241E1

今日心血來潮,終於都買左部24" LCD Mon..
最初諗住買Samsung..
不過門檻太高啦
呢個係次選

Philips 241E1
CompuMark 標$1590 實收$1550
Pakcet 跟
- 主機 + 底座 x1
- 13A火牛線 x1
- VGA x1
- 光碟 + 說明書x1

鋪頭跟
- DVI Cable x1
- DVI to HDMI Cable x1

我完成左Dual Monitor 既心願..

--個人短評(可忽略)--

首先啦,我只係end-user..唔係expert
但如果你問我作為家用既個人意見

我會咁樣認為

我對視覺方面唔算敏感
但兩個mon 對比起來
明顯地Philips果個略勝一籌
而舊的Samsung 19" 的確比下去
高下立見

其實冇比較之後
我覺得本身自己個19" 都唔錯

呢個Philips係我第二個mon..之前用15" CRT 呢個係第一個Philips LCD Mon
我鐘意佢有SmartContrast 功能
另到打機同睇戲時候都可以加強光感同對比

但就唔夠Samsung 佢用switch mode(ie. Sports,Game...etc) 咁方便
Philips呢方面要禁既制多左

而講起制方面
佢用Touch
呢點係令我卻步
因為我怕最易壞就係D Touch制
不過最終
因為牌子同價錢因素
我都選擇左佢

而總結
我覺得係
「質素符合價錢」

廢話少講 去圖

PES2010截圖

多謝分享~
我都有部231E1^^買果時未出241
價錢都係差唔多

我都想入呢隻, thx 樓主開post
想問問呢隻mon 玩winning 有冇鬼影?
我見呢隻係5ms, 其他mon 唔少係3ms

請問樓主"Philips 241E1" D色同反應時間如可,我都心大心細想買,比D意見謝謝!

樓主呢隻係唔係有白色版?

多謝分享~
我都有部231E1^^買果時未出241
價錢都係差唔多
rookie3671 發表於 2010-2-24 10:45 PM

有冇心思思想買返部?

我都想入呢隻, thx 樓主開post
想問問呢隻mon 玩winning 有冇鬼影?
我見呢隻係5ms, 其他mon 唔少係3ms ...
kcthriller 發表於 2010-2-24 11:36 PM

見到你呢個問題
我刻意開隻PES2010來玩下
無論係SmartContrast ON/OFF之後
都冇你講果種所謂鬼影

Cap張幾張相你參考下
去圖:

請問樓主"Philips 241E1" D色同反應時間如可,我都心大心細想買,比D意見謝謝! ...
eric702 發表於 2010-2-24 11:50 PM

首先啦,我只係end-user..唔係expert
但如果你問我作為家用既個人意見

我會咁樣認為

我對視覺方面唔算敏感
但兩個mon 對比起來
明顯地Philips果個略勝一籌
而舊的Samsung 19" 的確比下去
高下立見

其實冇比較之後
我覺得本身自己個19" 都唔錯

呢個Philips係我第二個mon..之前用15" CRT 呢個係第一個Philips LCD Mon
我鐘意佢有SmartContrast 功能
另到打機同睇戲時候都可以加強光感同對比

但就唔夠Samsung 佢用switch mode(ie. Sports,Game...etc) 咁方便
Philips呢方面要禁既制多左

而講起制方面
佢用Touch
呢點係令我卻步
因為我怕最易壞就係D Touch制
不過最終
因為牌子同價錢因素
我都選擇左佢

而總結
我覺得係
「質素符合價錢」

樓主呢隻係唔係有白色版?
alexfung 發表於 2010-2-24 11:59 PM

你說對了,有白色....
外型似足Samsung的水晶系列

$1550 is price valuable item !