新手問, lcd 同idtv分別

大家好呀, 想問呢點解d人成日講idtv?
我見呢22, 24寸既lcd mon有full hd都係1xxx-2xxx ,
咁idtv有咩分別點解會貴d?   係咪內置接收器?

iDTV指電視已內置數碼廣播接收器(通常都係升級版數碼接收器,可以收看所有數碼頻道)

iDTV指電視已內置數碼廣播接收器(通常都係升級版數碼接收器,可以收看所有數碼頻道) ...
寂寞的FSY 發表於 2010-4-27 06:14

咁如果係idtv, 佢係咪唔會有個output入返電腦?
即係話如果係idtv既話, 要錄影或者cap相就唔係咁容易
反而用高清手指去睇就可以做到呢d野

唔知我咁諗o岩唔o岩

咁如果係idtv, 佢係咪唔會有個output入返電腦?
即係話如果係idtv既話, 要錄影或者cap相就唔係咁容易
反而用 ...
liar_p 發表於 2010-4-27 09:42

係,一般情況LCD mon都係1組HDMI + VGA輸入,但idTV都仲有其它輸入端子來睇其它source的,聲音方面都會做得好D,所以賣得貴D都合理

係,一般情況LCD mon都係1組HDMI + VGA輸入,但idTV都仲有其它輸入端子來睇其它source的,聲音方面 ...
wallwall 發表於 2010-4-27 09:53

但係你講既都係其他端子input
即係cap相, 錄影idtv 都係唔得啦??

但係你講既都係其他端子input
即係cap相, 錄影idtv 都係唔得啦??
liar_p 發表於 2010-4-27 10:13

idtv基本上有lcd mon o既function,可以駁電腦,dvd機...
部分idtv有得錄影數碼電視,cap相就應該冇

idtv基本上有lcd mon o既function,可以駁電腦,dvd機...
部分idtv有得錄影數碼電視,cap相就應該冇 ...
C-Leung 發表於 2010-4-27 10:46

咁樣講會唔會高清手指或高清卡駁普通lcd多野玩d?

咁樣講會唔會高清手指或高清卡駁普通lcd多野玩d?
liar_p 發表於 2010-4-27 11:14

應該係話高清手指或高清卡插電腦駁lcd mon會多d野玩d
不過要諗電腦可唔可以做硬解
同埋下下都要開住部電腦先有高清睇law

應該係話高清手指或高清卡插電腦駁lcd mon會多d野玩d
不過要諗電腦可唔可以做硬解
同埋下下都要開住部電 ...
C-Leung 發表於 2010-4-27 11:49

明白了, 唔該晒