[開箱] DELL U2711 大屏小報告

(test result photos# P.4)

舊年開始玩NAS/CAS, 搞串流影片/歌曲,舊desktop所用的舊display card(Nvidia 6600GT), 以及IMAC內置的ATI 2600XT, 行HD 力有不逮, 於是著手打造一臺影音專用desktop,發展到最後,影音專用desktop變成一部打機電腦 (其實我從來唔打機) ,舊17” Philips 4:3 LCD 當然不足以發揮器材/軟件的優勢, 於是開始物色一台高質顯示器。 兩個月前市面上最吸引我的是使用IPS panel 的DELL U2410 24” 顯示器, 優點係可視角度濶(適合兼用為睡房TV),比一般24” LCD畫質较高,售價约3700, 不便宜、但比日製 IPS (EIZO) 已經便宜許多。正當我猶豫未決之際, DELL推出全新27” IPS panel顯示器, 解像度高達2560 x 1440!!! 售價當然高昂:HK$5xxx,  比24” U2410貴上約 2k, 我心如鹿撞,每日都上DELL website, 不停翻看2711的簡介…….

上得網多有著數, 某日上網吹水發現,電腦forum團購老手搞 U2711 團購, U2711團購價只需 $4xxx!!! 加理 speaker都唔駛 5k, 唔買唔得啦。

由入數到收機,足足等左個幾月, 真箇渡日如年。收機之日, 看見U2711個紙箱,我同老婆都不禁講: 嘩,駛唔駛咁大盒。

駛唔駛咁大盒:

sound bar:

open:

配件(好多線):

主角

閃閃的DELL

card reader

機身厚、有專業feel, 好solid

己裝好機架

己裝好sound bar, 好襯機身設計

打機畫面.....靚!

後記:

未得閒裝機頂盒/未試到HD畫面,不過有信心會好靚 :)

從包裝,裝嵌技術,到實際畫面我都十分滿意,尤其佢嘅打機表現力, 27"畫面加超高分析力喺桌面應用時震撼力十足,亦唔見有明顯拖尾現象,爽爆。不过投資一張靚D嘅display係少不免,初時用9600GT推, 打AVP相當吃力.......誠意推介!

(test result photos# P.4)

睇到流口水

有幾耐保?

有幾耐保?
LUNG2000LUNG1 發表於 2010-4-29 12:32

3 yrs standard.

+200有多2年保養,團購真係好抵

打造一臺影音專用 ...
e-ips 2560 x 1440
睇片會靚咩 ...
e"加d"高清片都行1080
行番 1 : 1 等於幾多吋 mon ... ?

打造一臺影音專用 ...
e-ips 2560 x 1440
睇片會靚咩 ...e"加d"高清片都行1080
行番 1 : 1 等於幾多吋 mon ...
naomi 發表於 2010-4-29 14:18

其實係咁嘅:

".......於是著手打造一臺影音專用desktop,發展到最後,影音專用desktop變成一部打機電腦 (其實我從來唔打機) ........"

我第一段有解釋到, 可能你睇唔到。

由於主力唔係用泥睇片,係咪點對點 1080p 並非我首要考慮, 不過我相信畫質唔會差掛, 希望ok啦

其實係咁嘅:

".......於是著手打造一臺影音專用desktop,發展到最後,影音專用desktop變成一部打機電腦 ( ...
2698 發表於 2010-4-29 14:27

我都考慮緊呢隻,但一直都係擔心字體太細同 1080p 點對點畫質問題,希望師兄俾啲意見。

我都考慮緊呢隻,但一直都係擔心字體太細同 1080p 點對點畫質問題,希望師兄俾啲意見。 ...
NX 發表於 2010-4-29 20:20

point to point is essential if u do a lot of HD watching, I can't say it is irrelevant.

I personally don't have any problem on fonts, I can always enlarge the fonts in broswer/applications I used, not a big deal, but for serious users, that might be a problem

but considering the quality of this mon., and the way it handle games, I can live with all these "problems"

anyway I will try to plug a BD player to it and see how it performs, I can't comment if I have not tried yet