想買40吋LCD for PS3

我睇中左sony ex500。。。sharp好似個HDMI好似時得時唔得??
1萬左右唔知有冇其他仲好既選擇?
最好有IDTV...

本身用緊sony v300a

我睇中左sony ex500。。。sharp好似個HDMI好似時得時唔得??
最好有IDTV ...
阿堯 發表於 2010-5-5 02:26

panasonic都唔錯架呢個價位
sharp在港買的型號較舊

Toshiba 有隻40" iDTV都算新
唔知得唔得?

Toshiba 46XV650C。。。100mhz

Toshiba 46XV650C。。。100mhz
阿堯 發表於 2010-5-5 22:54

del....

最好有IDTV ...
阿堯 發表於 2010-5-5 02:26

我咁岩都係呢兩個星期做緊40" idtv research for打機(屋企部大牛龜死左), 由Sharp 42"(日制)開始 , 跟住Pan記37" LCD, 跟住Pan記42" LCD, 跟住東知40"(7千幾底玩 ), 跟住Pan記42" Plasma同Sony 40EX500, 遂個model研究....
先講唔考慮既原因: (小弟個人理由先不考慮三叔, LG, 有friend經歷飛記開關制出現問題, reject埋飛記)
Sharp:  D色及層次完全唔掂, 好核突
Pan記37" IPS-A panel 好正,不過37"打機欠爽
Pan記42" panel大陸做
東知40"panel大陸做, 7千幾算底玩, 差d扑鎚....點知睇睇下(企在8記成半個鐘), 對比起隔離LCD(sony), 發覺當畫面移動時, 有d窒格情況, 有大部份LCD都有呢個現象(有少數LCD係非常流暢), 以小弟打機為主的要求絕不能接受窒格, 於是問sales, 佢話因sony有個motionflow(唔記得係咪咁叫),  跟住我再問佢有咩LCD可以做到流暢技術, 佢話Sony, LG, 飛記同三叔......
小弟不考慮三叔, LG, 飛記, 跟本冇得選擇(得返Sony), 但覺得Sony比較貴同埋個panel唔係日本做, made in Malaysia...
跟住走去研究Pan記plasma, 反應時間0.001ms, 日制+5年保用 , 但睇forum d人話驚有燒印問題, 我都唔太清楚, 於是走去8記對比下Sony LCD同Plama分別, 一望之下, 發覺plasma 同都有窒格問題 (嚴格黎講:只係佢冇 sony, 三叔, LG咁流暢)..., 再問sales點解600Hz都窒格, 佢話唔關幾多Hz事, 係個晶片計到下一個畫面(什麼當中加插畫面)之類既技術, 所以做到好流暢... 於是得返Sony可以選擇.....
岩岩昨日凶宅落單$10692, 渣打卡有$500 refund(加左$1188凶宅兩年保,total 4 年保), 即係總共$11380(4年保), 8號會送黎

我咁岩都係呢兩個星期做緊40" idtv research for打機(屋企部大牛龜死左), 由Sharp 42"(日制)開始 , 跟住Pa ...
bihari 發表於 2010-5-6 10:32

所謂窒格可能係示範片源為左突出某型號ge手段
家用機fps唔會高得去邊
以ps3,xbox版街霸4同pc版動作流暢度比較(在同一部tv上)
pc版己有明顯分別
就算部電視好高hz數都用唔著
試窒格睇高清台ge創富坊下面果行郁ge字仔已可以了
行得行字順已應付到日常需要
剩落黎係睇可視角度,色水同價錢度取平衡

所謂窒格可能係示範片源為左突出某型號ge手段
家用機fps唔會高得去邊
以ps3,xbox版 ...
tszyan29 發表於 2010-5-6 13:34

我初初都以為係, 跟住就問sales(8記)果段片係咪用左d咩100Hz or 200Hz黎播, 點解窒格, 跟住佢就話段片冇話用幾多Hz播, 亦都唔關幾多Hz事,plasma600Hz係另一計法,又用左個例子(exactly唔係太記得)話: 好似電腦咁, 勁CPU可以處理到某d特效.....(大概咁啦,冇留心聽佢講, 信佢3成姐), 跟住我叫佢轉去播返高清電視台, 我自己企左足足15分鐘睇住部Plasma同Sony播高清明珠台, 結果: 當有pan鏡情況時, plasma係有少量窒格, 好明顯sony係流暢的...
跟住過兩日又走去凶宅睇sony同sharp比(因為兩部擺在一起), 當時又係播高清明珠台, 結果: 當有pan鏡情況時, sharp係有少量窒格, sony係流暢的...
有d spec寫話200Hz的都有窒格
Ching門可以自己去親眼睇下,唔駛理我既結論...

我初初都以為係, 跟住就問sales(8記)果段片係咪用左d咩100Hz or 200Hz黎播, 點解窒格, 跟住佢就話段片冇 ...
bihari 發表於 2010-5-6 14:27

絶對應同

有d spec寫話200Hz的都有窒格
bihari 發表於 2010-5-6 14:27

片源都好緊要的
不過最緊要過到自己就得
sony有4年保真係唔錯