尋32"Full HDTV 當 Mon 用

話說小弟近排搵緊大尺寸monitor, 己睇過各師兄Asus 24" 同Dell 24", 27" 的IPS monitor開箱文,幾鐘意Dell 27" 16:10 呢個size (現用HP w2408h, 24" 16:10 - TN panel, 92% NTSC color),但係唔鐘意咁高resolution打機,因為驚自己部機唔夠快用唔到佢native resolution,prefer用番1920x1200/1920x1080, 加上五六千的價位諗住低食夾大件,所以有idea想買32" Full HD TV 當Mon 用

主要用途 : 上網 (30%), 打機 - PC Gaming (40%), 1080p HD Movie (20%), 執相 (10%)
主要要求 : PC HDMI signal out 1920x1080 正常, 廣色域,廣視角,response time
筆直 : 暫時under 6k

經過幾晚爬文,自己心目中shortlist左以下幾個Full HD Model 出街目測 :

排列 example

TV Model : (Panel,Panel Hz,Subjective MotionFlow Test,Subjective Color Feeling,Subjective Subjective Viewing Angle Feeling, Subjective Apperance Feeling,Pricing issue)

Panasonic 32D25h (IPS Panel with LED backlight, 100hz ,斷貨,掛得好高睇唔清楚,冇試, out budget)
Panasonic 32S25h (IPS Alpha Panel,100hz,montionflow test 目測pass,View angle OK, 色水唔錯,外形老土,差o的買左,within budget)
Samsung 32D5000 (新出唔知咩Panel ... VA 嗎 ?,50hz (software 100hz), montionflow test 目測fail,色水普通,View Angle ok, 外形ok,夠薄,一貫samsung design,within budget)
Sony 32EX520 ( VA Panel ? 50hz,montionflow test 目測fail,色水唔錯,View Angle Good,外形極討好,within budget)
Sony 32EX720 ( 3D !!! VA Panel ? 100hz (software 200hz),montionflow test 目測passed,色水唔錯,View Angle Good,外形極討好,out budget)

請問有冇師兄用緊32" Full LCD TV 當mon用 (through HDMI) ? 可分享固中購買及使用經驗嗎 ?

e.g. 1:1 pixel mapping ? 駁電腦字體清晰嗎 ?

請原諒小弟做左CD-ROM好多年,今次的起心肝發問,希望各師兄可以比下意見 XD

Sony EX500
豐澤有貨 $4480

sharp 32N1H 4K 有找

你不如帶部 NB 去大型電器連鎖店度,對表面看來滿意的 Full HDTV 逐款用 HDMI 線接駁試試,好過係呢度聽人講啦。

回復 4# chanoc

謝謝,正有此意,只不過想知呢度o的師兄有冇類同經驗

人人要求唔同, 好難有同類經驗
況扯你拎notebook去都冇用,  最后你都係用desktop, 出黎既效果同color 都唔同

sharp 32N1H 4K 有找
楊威利@HGC 發表於 2011-5-31 13:27

full hd ?

況扯你拎notebook去都冇用,  最后你都係用desktop, 出黎既效果同color 都唔 ...
楊威利@HGC 發表於 2011-5-31 17:00

點會無用?!
我都係靠咁先選到自己滿意的idtv做電腦mon架, 因為只要一試,就發現有些tv做mon既效果好差,現場試過,就可減低揀到呢類較差既mon的機會了,購買前係好值得咁試架.

況扯你拎notebook去都冇用,  最后你都係用desktop, 出黎既效果同color 都唔同楊威利@HGC 發表於 2011-5-31 17:00

就係因為人人要求唔同,更加唔輕易相信他人 /sales 所言,自已親自試過,總係好過試都未試過就買番歸,是嗎?

況且,試既時候,並不是著重 notebook 與 desktop 既效果是否有別,最主要是你覺得接駁後所展示的文字、圖像,是否能有較接近電腦 mon 的質素?你滿唔滿意呢種質素?

根據經驗,若果試機時展示的質素差的話,回家接 desktop 多數都是不理想;若果展示的質素可以的話,回家接 desktop ok 的機會也是較高的。

SONY EX720都係50/60hz panel, 市面上未上32吋IDTV可以真正行100/120hz, 真100/120hz用directdraw test係可以行100/120fps。
我現時用32EX720個色無須要左tune右tune巳經係PC mon味, EX520唔知, 但老外review查deltaE色有2.4, 同Samsung SyncMaster PX2370黎比deltaE色係2.3, 只有0.1之差。現時用Radeon X800出D-sub VGA行1080P或720P上網或打文件都冇違和不快感, 保證字體清晰。 但EX720個3D超廢。