打機用,一千多O的,有咩MON介紹?

22-23吋都OK
同埋係現時買MON,係咪有分IPS,LED呢O的野,邊O的好?

我都想知

以我所知,IPS=個MON果塊版既質素,姐係D色靚唔靚果D~
而LED姐係可以節能喎

P.S:有錯請指正

以我所知,IPS=個MON果塊版既質素,姐係D色靚唔靚果D~
而LED姐係可以節能喎

P.S:有錯請指正 ...
fai103 發表於 2011-7-27 21:46

IPS係液晶排列方式之一
最常見既液晶排列方式係TN

色靚唔靚唔係睇IPS定TN, 要睇埋色域同色準 (色準一般無法響spec得知)

IPS係液晶排列方式之一
最常見既液晶排列方式係TN

色靚唔靚唔係睇IPS定TN, 要睇埋色域同色準 (色準一般 ...
KinChungE 發表於 2011-7-27 22:09

IPS色準比TN高,因為佢可視角度比TN高,而且還原顏色方面係比TN出色

IPS色準比TN高,因為佢可視角度比TN高,而且還原顏色方面係比TN出色
豬比 發表於 2011-7-27 22:13

唔一定
雖然viewing angle好
但係佢本身出錯色的話, viewing angle好只代表佢會好真實咁output一個錯既顏色俾你睇
即係任何angle下睇既顏色都係唔岩

22-23吋都OK
同埋係現時買MON,係咪有分IPS,LED呢O的野,邊O的好?
Bra菲凸 發表於 2011-7-27 07:47 url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=25480669&ptid=1649412][/url]

樓主可以睇下以下資料
http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD

唔一定
雖然viewing angle好
但係佢本身出錯色的話, viewing angle好只代表佢會好真實咁output一個錯既顏 ...
KinChungE 發表於 2011-7-27 22:15

呢個係!不過新出既IPS已經解決呢個問題!
或者用另一個角度去諗,如果部電腦所出既色準係差,會唔會影響MON既色準呢!
其實以樓主所出既價錢未必買到IPS Panel既Mon

呢個係!不過新出既IPS已經解決呢個問題!
或者用另一個角度去諗,如果部電腦所出既色準係差,會唔會影響M ...
豬比 發表於 2011-7-27 22:22

DVI output唔會差, 因為都係digital, 除非有signal lost
播片另計

樓主價錢絕對夠買Dell/AOC e-IPS mon, 但係唔好預會色好靚
viewing angle比TN好一大截就真既

DVI output唔會差, 因為都係digital, 除非有signal lost
播片另計

樓主價錢絕對夠買Dell/AOC e-IPS mon, ...
KinChungE 發表於 2011-7-27 22:22

咁同舊MON比,現時既E IPS會唔會同大大舊既MON仲差好遠?