買邊一隻好? 冇主意...

http://www.price.com.hk/product.php?p=117433
1)ViewSonic VX2739wm
27吋 1920 x 1080         $2500左右

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
2) AOC e2352Phz 3D Mon
23吋  有3D      $2600左右

我主要用黎PC 同PS3 打機
我唔係好識咩IPS 個D ,只係覺得第1隻27吋好大MON   但第2隻又有3D  
我預算係1XXX~2千幾左右
我諗住係SSP買,有冇邊間平D?  有冇得講價,上面個價係味正常價?

請問俾你地選,會買邊隻? 咩原因?
定係你地會有其他選擇介紹?
幫幫手,THX

打機當然要選IPS,其次PC用27寸你雙眼估計好受罪,坐咁埋眼部根本望唔曬27寸位,還有3D電影同遊戲都好少。。建議你買部24寸IPS

打機當然要選IPS
樓主得罪左你??? 你咁樣整鬼佢.............
paul0923 發表於 2011-10-10 21:30

咁唔知呢位仁兄有咩高見~你要知道樓主係PC同PS3並用

打機當然要選IPS,其次PC用27寸你雙眼估計好受罪,坐咁埋眼部根本望唔曬27寸位,還有3D電影同遊戲都好少。 ...
Jorain 發表於 2011-10-10 18:43

望唔望得哂, 好視乎你坐既距離

買120hz的mon, e.g: Samsung 2233RZ
不如你講下你的"高見", 點解打機當然要IPS??? IPS有咩特點for 打機??? ...
paul0923 發表於 2011-10-10 23:19

冇錯,120hz對於快速動作係好緊要,但色彩方面,TN咖黑位已經係硬傷,而且樓主話FOR PC,PC唔會就愛黎打機掛?畫圖,電影冇所謂?

冇錯,120hz對於快速動作係好緊要,但色彩方面,TN咖黑位已經係硬傷,而且樓主話FOR PC,PC唔會就愛 ...
Jorain 發表於 2011-10-10 23:58

但係IPS係for靜態例如睇相, 動態一係VA, 一係你唔鐘意嘅TN, 無乜理由要IPS