[操作疑難] DUAL LINK DVI CABLE 之一肚火

小弟岩岩入手新MON ,因為機箱同個MON都有D 距離~同我用MONITOR ARM  GA 關係~
所以等個MON黎之前就特登去買條6M DUAL LINK DVI CABLE 買個時都問個SALE 係唔係DUAL LINK 黎GA???? 佢發曬毒誓 咁講係GA LA 點會呃我......有咩事拎去比佢換~
好LA 佢講到咁~我見條線又齊腳~我就信LA~咁我就乖乖地咁比150(好似) 大洋佢LA
2日後個我已經 SET 好曬D 野等個MON黎
黠知一開到2560 *1600 個時。。。點解個MON會蒙到咁==
我心諗...我唔係7到咁AR MA 好日都唔買MON 一買就買個壞GA????
好LA 我好白痴咁諗可能係我電腦問題
搞搞搞~搞左一大餐~個MON 都好蒙....好LA 我唯左認命LA~ 打去賣個到同佢講LA~
先生 你有無用原裝個條試AR???
我一插..個MON 即刻無事!!!!!!!
原來係條線~~~~
第2日我就去換LA 緊係~!!!!!!!!!!
去到條友就當然唔換比我LA~~又問係唔係係佢到買..又點點點點~又問有無單....心諗.....個日我行左全層得你個到有6M 3M 連其他鋪都無都唔好講 6M 而且 買條CABLE又點會問你拿單AR??? 去到咁GA 地步我知我嘈都無意思~ 咁我只好一肚火咁走LA ....當自己唔好彩.....
而家只好上網做下網絡戰士打發洩下~

同 真心想問各位CHING 知唔知邊到有3 M 以上GA DUAL LINK DVI CABLE 買GA????

我諗應該得taobao有,香港大部份都係假 dual-link
你個MON冇DISPLAY PORT?

邊間咁衰開名la

DIY超短dual  link dvi (複製).jpg

我diy咗一條dual link的,買之前有問店主都說明依d平野雖然齊針但未必dual link,試完吾得拆開睇果然只有4對differential line signal pair(dual link必須係7對signal), 唯有diy一條短既,實驗証明必須為每對high speed differential pair做shield(用錫紙包幾層)以防相互干擾。

因為之前以為原裝跟機dual link dvi線本身有問題令mon周不時flicker水平線,後來發現係display card問題。

我諗應該得taobao有,香港大部份都係假 dual-link
你個MON冇DISPLAY PORT?
超仔哥 發表於 2013-5-16 00:43

竟然要去到TAOBAO SIN買到真貨==
真係好灰

回復 3# pockchop

名就唔開LA~ 
係旺電一樓LOR~

回復 4# jamesy

好似好複雜==

回復  pockchop

名就唔開LA~ 
係旺電一樓LOR~
genesic 發表於 2013-5-16 01:33

你唔開名都post張相黎睇下 費事又有人奶嘢

竟然要去到TAOBAO SIN買到真貨==
真係好灰
genesic 發表於 2013-5-16 01:32

淘寶咪一樣流
我買左條秋業原 寫明DVI-D接口是双通道的24+1针的
結果中間果六針是唔通電的
既係是單通道18針
店主仲話此線只支援1920   

回復  pockchop

名就唔開LA~ 
係旺電一樓LOR~
genesic 發表於 2013-5-16 01:33

名唔開, 申無用, 幫唔到其他師兄..