想裝pos 係一體式電腦 (要有TOUCH)

有咩推介?
想寫POS 餐飲系統 然後裝係一體機到 run  

唔知有冇錯版..

回覆 1# 辛懶腰

創業-> 去POS公司打吓工先。
自用-> 比D錢人賺吓好過。

回覆  辛懶腰

創業-> 去POS公司打吓工先。
自用-> 比D錢人賺吓好過。
lhlui 發表於 2017-7-15 22:11

自已本身讀cs ,不過黎緊grad左唔係係   pos 公司打工
如果咁樣自已寫寫出黎質素唔會好

自已本身讀cs ,不過黎緊grad左唔係係   pos 公司打工
如果咁樣自已寫寫出黎質素唔會好  ...
辛懶腰 發表於 2017-7-15 22:34

點樣設計先係問題
係公司做過, 可能會知d客大約要求係點

如果你己經寫好左
個客又接受 咁就冇問題

講返正題
個系統需求應該好低
求其搵部新model 有touch既機咪得

回覆 3# 辛懶腰

寫個 POS system, 唔單要識寫 program, 有個靚 UI, 而且涉及大量 hardware interface ( drawer, barcode scanner, printer, octopus, 信用卡機等等 ... )

點樣設計先係問題
係公司做過, 可能會知d客大約要求係點

如果你己經寫好左
個客又接受 咁就冇問題

講返 ...
bhkk00 發表於 2017-7-15 23:18

係, 但初步諗過D 一體機應該用21吋一右, 如果太大既話USER 隻手應該會好攰咁大動作

回覆  辛懶腰

寫個 POS system, 唔單要識寫 program, 有個靚 UI, 而且涉及大量 hardware interface ( dra ...
moslwc 發表於 2017-7-15 23:55

係, 最難應該係OCTOPUS 果個API, 聽講要同八達通公司申請俾錢

係, 最難應該係OCTOPUS 果個API, 聽講要同八達通公司申請俾錢
辛懶腰 發表於 2017-7-16 00:37

基本上 除左現金以外既比錢方法
都要比錢拎部卡機去試

應該要由註冊公司申請先會借比你用 (我估)

不如著重係只係現金交易, 最多+埋手機or平板落單

回覆 6# 辛懶腰

邊間茶餐廳/商鋪用到21寸MON??? 唔係多數15寸以下咩!!!!

回覆 7# 辛懶腰

如果係畢業作品,不如用支付寶/微(信支)付/NFC(APPLE PAY/*** PAY/"自創" PAY)!!!!! 起碼有創意D又可以加D分,八達通/卡係基本野,無咩分可以加架!!!???

支付寶/微信 收款方法可參考: http://www.alipayservices.com/