27"電視當mon用

同一部27" 1920x1080 mon比較,有咩分別?

電視可以睇電視
電視得hdmi
電視多數鏡面
電視多數VA屏
電視一定有喇叭
電視睇字無咁清

電視可以睇電視
電視得hdmi
電視多數鏡面
電視多數VA屏
電視一定有喇叭
電視睇字無咁清 ...
kobain 發表於 2017-7-20 17:45

想問好耐~
點解電視當mon用,d字會朦d?

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

想問好耐~
點解電視當mon用,d字會朦d?

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone
chiluns 發表於 2017-7-30 15:50

呢樣野我試過將部電腦駁40寸電視,舊機行Win7 AMD onboard display,佢駁HDMI TV會令個output underscan咗(縮細咗畫面),但因為電視一般setting係放大咗(過咗界),所以好似一樣大細,但因為唔係1 pixel to 1 pixel display, 所以D字超朦,之後要用CCC set番啱個output size(set去0%,佢叫overscan),又要响電視set番啱係1:1直出display,D字先會清番。

呢樣野我試過將部電腦駁40寸電視,舊機行Win7 AMD onboard display,佢駁HDMI TV會令個output undersc ...
wyhui5124 發表於 2017-7-30 16:37

我部電腦intel onboad display駁40吋電視d字又好清喎,乜都冇set過

我部電腦intel onboad display駁40吋電視d字又好清喎,乜都冇set過
一男子 發表於 2017-7-30 05:10 PM

AMD先有呢個問題,就算係普通電腦mon入HDMI,遇上720/1080都較難避免預設underscan