[操作疑難] 4K MON Windows 點樣 Set 先可以令到 D 字大隻 D ?

唔知係咪應該喺呢區問,啱啱轉用 4K MON,用緊 Windows 7,已經將字型大小 Set 做 200,但係所有程式顯示 D 字都仲係好細,請問有咩方法可以令到 D 字大隻 D ? Thanks

唔知係咪應該喺呢區問,啱啱轉用 4K MON,用緊 Windows 7,已經將字型大小 Set 做 200,但係所有程式顯示 D ...
流星雨 發表於 2017-8-24 22:22

你應該都是用U2718Q吧...我用Windows 10 無此問題,你的問題可能是Windows 7 支援不足,或你可以考慮一下upgrade to Windows 10~

你應該都是用U2718Q吧...我用Windows 10 無此問題,你的問題可能是Windows 7 支援不足,或你可以考慮一下 ...
hackentsui 發表於 2017-8-24 22:27

無錯,因為打風遲咗今日先收貨。一直用開 Windows 7無乜問題,老實講如果可以嘅話唔想轉 Windows 10,所以先想知有無方法可以將 D 字顯示得大隻 D 啫 ........

其實同 Display Card 有無關係呢 ? 我仲係用緊舊果張 MSI HD5700 HAWK,用咗一位師兄提供嘅方法可以出到4K畫面,不過 Refresh Rate 只能夠Set做30Hz,唔知有無關係呢 ?

唔知係咪應該喺呢區問,啱啱轉用 4K MON,用緊 Windows 7,已經將字型大小 Set 做 200,但係所有程式顯示 D ...
流星雨 發表於 2017-8-24 22:22

有冇 set dpiscaling?預設用96,最大可以去到480,調高睇下有無改善。

WIN7對於高DPI支援差, 要去到8.1以上先有改善

用新科技就唔該全套...
win7 唔多 support high dpi ..

有冇 set dpiscaling?預設用96,最大可以去到480,調高睇下有無改善。
高登阿伯 發表於 2017-8-25 01:19

原來最高可以SET到去480,我仲以為只可以SET到200 ..........
而家SET到290,效果相當唔錯,感謝你的幫忙。

原來最高可以SET到去480,我仲以為只可以SET到200 ..........
而家SET到290,效果相當唔錯,感謝 ...
流星雨 發表於 2017-8-26 02:14

唔駛客氣,幫到就好。