又係Display port 轉 HDMI 駁monitor 問題

顯卡係ZOTAC GeForce® GTX 1060 AMP! Edition 6GB
Mon係LG29UM59-P 2部

事原我幾個月前換電腦, 揀左呢張顯卡, 跟手買埋部2K嘅LG mon.

呢張卡嘅output係一個HDMI, 一個DVI, 同埋3個Display port, 而個mon就係2個HDMI input. 我用HDMI駁新mon, DVI駁個老爺mon, 如是者都用得好愉快。

後來我覺得個老爺mon唔係好掂, 而個LG mon又幾唔錯, 所以就買多一個取代老爺mon, 當時完全唔記得張顯卡只得一個HDMI output呢件事, 最後就買左一個Display port轉HDMI嘅駁頭先用到, 但係只得主mon可以用到2K, 副mon最多只可以行1920X1080.

我聯絡返technical support, 佢解釋話Display port轉HDMI嘅駁頭最盡只可以出到1920X1200, 所以冇得攪。

想請教下有冇高人可以幫我解決呢個問題? 當然我唔想換卡或者換mon, 又或者硬食1920X1080啦, 唔該晒!

==============
Dear Sir,

Did you try the DisplayPort- HDMI to the montior stand-alone?
Generally, the DisplayPort-HDMI adapter only supported maximum 1920x1200 output.
Even some adapters provided HDMI 4K output, that may be unable to output non-standard resolution.

B.rgds
ZOTAC Support Session
support@zotac.com

你個隻adaptor太雞, TB有好多dp轉hdmi 2k adaptor賣, 香港亦應該有.

displayport to hdmi 2k.jpg

有無試過改個做2K @30/50hz 試下
有D線轉做2K 只能行30hz

LG29UM59-P有DP, 點解唔直插DP而要轉HDMI?

有D平DP->HDMI 只supports 1080P, 你要買supports 4K 果種.
隻mon 有冇DP in? 有就用DP->DP 線啦.

顯卡係ZOTAC GeForce® GTX 1060 AMP! Edition 6GB
Mon係LG29UM59-P 2部

事原我幾個月前換電腦, 揀左呢張 ...
CPKELVIN 發表於 2018-2-14 17:16

LG29UM59-P有DP, 點解唔直插DP而要轉HDMI?
KinChungE 發表於 2018-2-14 17:42

就係冇DP, 如果有我就唔駛煩啦

多謝樓上CHING解答。我係因為見ZOTAC個回覆講到就算用4K adaptor都冇用, 我先諗下有冇其他辦法遮, 如果用幾十蚊就可以解決到個問題咁就易攪啦。Thanks

多謝樓上CHING解答。我係因為見ZOTAC個回覆講到就算用4K adaptor都冇用, 我先諗下有冇其他辦法遮, 如果用幾 ...
CPKELVIN 發表於 2018-2-14 22:54

唔係話4k adaptor冇用, 而係未必款款得, 你要撞彩
因為通常呢類adaptor都係預你出4:3/16:9 resolution, 冇乜理21:9

http://www.tkec.com.tw/pt.aspx?c ... 3457&pid=170627
講明支援21:9 LG/DELL寬螢幕及4K2K 顯示器
不過邊度買就自諗掂

望下底板有冇 HDMI 頭出
有 D 可以一齊用