10年後有冇可能用6K買到27吋OLED PC MON ?

我唔貪心 , 保用3年內點用都唔會有燒印就合格啦 , 10年後個有冇機 ?

10年後oled係超落後產品,1600蚊都買到,你可能會槏cheap

回覆 2# Ryuta

可能一蚊都唔值, 立體投影普及

回覆  Ryuta

t19922006 發表於 2018-3-8 12:15

mon1蚊1個,雲吞面100蚊1碗

如果有兩三粒死點都可以賣比人, 應該不難.

華碩開發緊22吋OLED mon (PQ22UC), 但我估佢等緊panel生產到. panel不是LG 而係日本公司(JOLED)用打印技術去造, 未必去到產量/良率.

回覆  Ryuta

t19922006 發表於 2018-3-8 12:15

立體投映要求既技術太高

視網膜/直入視覺神經投映有少少可能.

十年後OLED依類咁既有機技術既問題慢慢出現, 到時根本無人想要

到時D人先識得諗通, 識揀一定係揀QLED依類無機既技術
到左果陣, 我相信你一樣只會揀QLED, QLED唔會有燒印問題, 壽命又長, 所以你唔洗擔心

壽命長 廠商先至唔會用....

壽命長 廠商先至唔會用....
rudi 發表於 2018-3-8 18:16

一個mon壞唔壞唔係淨係睇佢panel用既技術既壽命
就算你個panel可以用一千年都好, 入面用左一粒cheap電容, 已經可以整死成隻mon
但好野廠商會拎黎做賣點, 廠商一定會捉住依D優點等D人放棄OLED, 投向QLED

一個mon壞唔壞唔係淨係睇佢panel用既技術既壽命
就算你個panel可以用一千年都好, 入面用左一粒cheap電容 ...
3ldk 發表於 2018-3-8 19:54

唔使cap咁高級
淨係壞左粒power button, 對一般人黎講已經死得 (如果隻mon插電唔會自動power on的話)