[操作疑難] Asus VG255H 75hz 失敗

想問下我有隻VG255H mon, 見spec support 75hz 但當我由60hz轉去75hz用一會就會變花白屏,
display card 係 asus gtx 1060 6GB, 想問下會有咩可能性?mon 壞或setting 問題? 謝謝

ASUS VG255H 採用 AMD FreeSync™ 技術,可消除畫面破圖及畫面更新率不穩定的情形,提供您無瑕的視覺效果與流暢的遊戲效能。 讓您在第一人稱射擊遊戲、競速遊戲、即時戰略遊戲和運動遊戲中佔盡上風。

*AMD FreeSync 適用更新率範圍為 40Hz 至 75Hz

試試關左amd freesync先

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

ASUS VG255H 採用 AMD FreeSync™ 技術,可消除畫面破圖及畫面更新率不穩定的情形,提供您無瑕的視覺效果與 ...
1chi 發表於 2018-12-26 03:25

但係我張係N卡黎喎,都無得揀開amd freesync

唔通要amd display card先出到75hz?
在nvida control panel 揀pc1080有75hz揀,轉左好似ok,但開overwatch一陣就變白螢幕。

但係我張係N卡黎喎,都無得揀開amd freesync
Rhys 發表於 2018-12-26 08:09

個Mon應該有野set

個Mon應該有野set
1chi 發表於 2018-12-26 12:30

amd freesync 個度係fade左的

amd freesync 個度係fade左的
Rhys 發表於 2018-12-26 12:52

我意思是會唔會個mon既amd freesync功能影響左你N卡行75hz搞到白屏。

照睇個mon可75hz行. 係win度直接設定75hz應該就work架喎。

等下位師兄為你解答

我意思是會唔會個mon既amd freesync功能影響左你N卡行75hz搞到白屏。

照睇個mon可75hz行. 係win度 ...
1chi 發表於 2018-12-26 13:47

謝謝, 個mon應該無行到amd freesync, 但set左75hz後好似ok左一陣,但開overwatch就白屏,之後連唔開overwatch 都會白屏, 會唔會佢話support 75hz係建基於amd freesync?

可能你個MON有問題, 正常SETTING 入面直接SET行75就得, 冇其他野要攪

可能你個MON有問題, 正常SETTING 入面直接SET行75就得, 冇其他野要攪
chopper 發表於 2018-12-26 16:16

唔知呢,聽日問下asus 個邊,其實用唔到都無所謂,見佢support諗住轉下打機順D,唔得就算