[操作疑難] 淘完新mon 用電腦火牛線三腳插一問

由於小弟岩淘完隻AOC 32' 新MON
跟MON既係兩腳插
咁小弟就張廳部電腦既火牛線既三腳插(10A)
插左落隻新mon度用, 用落暫時無問題
但岩岩走去睇下原本用緊果兩隻舊AOC 22寸MON(係香港買)
兩隻既三腳插係(5A)黎
想問下, 隻淘既新MON, 用三腳插(5A)同(10A)
到底有無分別? 會唔會有安全問題呢?
THX各位

換細左A數最多敏感D, 易燒D條FUSE

理論上唔安全
想安全, 只可以用細 過原來A數既Fuse/插頭 取代大A 數既fuse/插頭
用大A數fuse , 同唔用fuse 冇乜分別, 都係保護唔到個mon

安全 10A係最大電流 唔一定係10A電流的

安全 10A係最大電流 唔一定係10A電流的
devilcat1 發表於 2019-1-29 02:35

5A fuse 就係電流大過5A會燒fuse 保護個mon
你用10A fuse , 要去到10A先燒fuse, 仲點保護個mon?

5A fuse 就係電流大過5A會燒fuse 保護個mon
你用10A fuse , 要去到10A先燒fuse, 仲點保護個mon? ...
Baggio3go 發表於 2019-1-29 04:08

唔係條條線都有FUSE的

英式方腳件fuse原意係確保條軟線short時唔會燒著其他野,因為行ring main個mcb係32A,唔係保護件電器 。你自己睇下條軟線幾粗先啦 1.0電煲線用合格10A fuse冇問題喎。不過真係好少原裝配10A,"鬼"fuse內冇沙(size多數有出入)出事時會燒炮仗!!!

回覆 5# Baggio3go
其實個mon行到5A 隻mon應該死鬼咗,加上5A fuse 行5A 應該要一陣先燒到,但5A比10A快燒D。點都應該保唔到隻MON,淨係保到你間屋,除非隻牛有protection。
利申:小弟仲讀緊HD,冇資格做220,所以可以當我癈up

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

個 mon 最多咪扯 3/50W max
5/10A fuse....1100/2200W 保護
個條 fuse 唔係保護個 mon
係驚壞mon引致電源短路對全屋做成傷害
5/10A  在這種使用上無分別

P.S. 跟機線多數啤死無得自已換 fuse

首先唔該哂咁多位C兄,
更正返一下:
原來小弟琴日插落隻新淘mon度, 係用緊舊antec火牛條13A香港用既三腳插
而原來跟機既大陸用既三腳插係10A 250V-(附圖)
咁小弟到底繼續用條antec火牛條13A香港用既三腳插好
定係買過條新既10A先好?
只求安全 THX各位

13A 250V.jpg

定係還是, 可以直接拎圖中條線
拎去比樓下五金鋪改成香港用既三腳插好呢?
THX