已解決

已解決

官方並沒有標示sRGB色域,我好懷佢有冇110%!呢個價位都唔期望佢會用。

我都留意左呢只mon一段時間,目前傾向AOC U2790PQU 同U2777PQU。呢兩只同一面板,sRGB 99% ΔE<2,升降支加。減價果時有2000-2100RMB,至於你信唔信

官方並沒有標示sRGB色域,我好懷佢有冇110%!呢個價位都唔期望佢會用。

我都留意左呢只mon一段時間,目前 ...
semson 發表於 2019-2-2 13:22

睇左師兄指既款,同philips款價錢差唔多,但AOC款講明色域同原廠校色,好似仲抵啲,有款AOC U2790VQ走喇叭走轉腳~1800仲平

留意到佢地連FREESYNC都冇,G卡好似連FREESYNC都支持,本身睇中LG UK600,最平果時~2700,但個差價計返港紙貴好多下

見到Philips有隻新野,276E8VJSB,4K IPS,W-LED,色域110% SRGB(上網自己搵到),居然賣~1800人仔,唔知大 ...
abyks 發表於 2019-2-2 00:33

呢個年代應該唔會再有假4K架啦 WLED 係背光用白光黎做光源

回覆 3# abyks

UK600係HDR規格,值唔值就見人見智。我自己最近用緊UK650,係睇得幾順舒服。前兩日又999RMB買左個AOC 24" 2k   好多mon用

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.1.2)

可以買UK600,個人覺得幾正,而且有HDR同FreeSync

回覆  abyks

UK600係HDR規格,值唔值就見人見智。我自己最近用緊UK650,係睇得幾順舒服。前兩日又999RMB ...
semson 發表於 2019-2-8 12:56

我最近都研究緊買個24吋mon,其實想4k架喇,但周不時都聽人講咁細個mon 分唔到2k同4k。

ching有冇經驗分享,24吋2k係咪真係已經明顯清過1080p,我睇落佢哋解像度差太少

via HKEPC Reader for Android

回覆 8# gserli

我只2k mon仲未到手,到時比較下。4K要上DP cable,如果師兄現有既graphic card未有DP,換卡成本要計埋。

回覆  gserli

我只2k mon仲未到手,到時比較下。4K要上DP cable,如果師兄現有既graphic card未有DP,換 ...
semson 發表於 2019-2-10 10:20

啱啱換左張rtx2060,如果mon有送線,應該就冇乜額外成本。

琴日去黃金望左望,其實根本比較唔到邊個清,播埋晒d垃圾demo片,一係就唔同mon播唔同嘢,一係就一個1080p source周圍播。

臨尾睇下豐澤d notebook,13吋1080p 170ppi左右,都係嫌d字唔靚,2k 24吋得122ppi,都係唔好喇

via HKEPC Reader for Android