[教學] 解決用PWM調光屏幕, 閃爍傷眼問題. 原來很簡單

今日發現, 好似冇人講過,
唔知係咪個個MON都得, 大家試下

120cd我都夠哂光了
咁樣日頭夜晚調光暗好麻煩喎

開盡backlight(brightness)降contrast係得
但係會連native contrast ratio都跌左, 亦用唔盡panel既8-bit color

其實一向調高光度係可以改善PWM
但係太光咪又係傷眼

開盡backlight(brightness)降contrast係得
但係會連native contrast ratio都跌左, 亦用唔盡panel既8-bit co ...
KinChungE 發表於 2019-2-15 09:01

係backlight(brightness) 和 contrast都開到最大, 條片開頭畫面
用RGB大細去控制光度, 條片尾段畫面

係backlight(brightness) 和 contrast都開到最大, 較RGB大細去控制光度
wiz123 發表於 2019-2-15 10:46

根本contrast同RGB slider係同一樣野黎
RGB Slider只係三色獨立既Contrast

其實一向調高光度係可以改善PWM
但係太光咪又係傷眼
jacktsui 發表於 2019-2-15 09:15

係backlight(brightness) 和 contrast都開到最大,
較RGB大細去控制光度,
呢部成43吋會放遠D, 所以教到150CD/M,
有部27吋會放近D用120CD,
睇黎條片要加埋聲音講解先得, 好似大家都睇唔明
各位大佬, 有冇D軟件好介紹, 可以打段字就幫我讀晒出黎

根本contrast同RGB slider係同一樣野黎
RGB Slider只係三色獨立既Contrast
KinChungE 發表於 2019-2-15 10:47

原來係咁
出廠default contrast通常都唔會開到最大,
而家contrast開到最大, RGB再獨立較低, 其實同出廠個DEFAULT CONTRAST應該差不多?
唔知有冇軟件可以測到contrast

原來係咁
出廠default contrast通常都唔會開到最大,
而家contrast開到最大, RGB再獨立較 ...
wiz123 發表於 2019-2-15 10:53

款款mon唔同
如果想native contrast ratio高, 應該盡量高得黎又唔會推爆
至於幾多最好係款款mon唔同
有D set 50最好, 有D set 75最好, 有D set 100最好
呢個setting多數出廠已經係最好 / 已經好接近, 正常冇必要專登郁佢

爆唔爆睇呢個chart:
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php
正常就算個mon最cheap都最起碼睇到252
如果連252都睇唔到就代表contrast過高

有冇人知點解同一個晝面拍個大MON會咁多紋,
但係RX100M5A個MON就冇紋
唔通RX100個MON REFRESH RATE高好多