當年買咗 Sony HX750 電視

好似 2012年尾買大約 ~10k, 40吋 Full HD,當年係冇乜做過功課,喺間鋪試咗幾款,啱心水即買(3D 功能完全冇用過)

而家諗住升 40吋 4K 睇 Netflix 4K,但行過啲電器鋪好多電視大約 ~10k 價位就算係 4K,  Display 出黎無論色水/ Sharpness 都覺得比 HX 750 嗰部差  

究竟係電器鋪亂 Tune 問題

定係

啲新出嘅4k 電視影像處理器/ Panel ~10k  40吋 其實係好低階?

其實而家 Full HD 唔覺得矇,係想試下 4K 有幾大分別,點知淨係色水已經揀唔落手

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

電器舖就算賣4k tv, 好多時都係播緊1080p片(或者1080i TVB)
檬D當然正常

你行咩電器鋪40" 要收你~10K

Sony 49" X85F 官價先係8990

40吋好似已經冇大牌子出, 最細得返43, 43一定係低階model啦

"啲新出嘅4k 電視影像處理器/ Panel ~10k  40吋 其實係好低階?"
40吋依家黎講唔算高級貨,中/低階咁上吓,但冇幾多部零售要成皮野喎

回覆 1# hihihi123hk

If you're a Sony fan, check out and wait for price drop of 49" X9000F.

Store demos are not accurate reflection of any image quality.  Default picture noise reduction always destroys any picture detail, losing facial features.  Default colors are always wrong.  This is true for all brands of TV.

你行咩電器鋪40" 要收你~10K

Sony 49" X85F 官價先係8990
marcochl 發表於 2019-2-20 17:32

https://www.price.com.hk/news.php?id=1559

原來係旗艦下一級,中階機黎

Sony全新BRAVIA HX750系列現已發售,售價詳情如下:

型號: KDL-32HX750  建議零售價: HK$8,480

型號: KDL-40HX750  建議零售價: HK$10,880

型號: KDL-46HX750  建議零售價: HK$15,880

型號: KDL-55HX750  建議零售價及日期: 即將公佈

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

40吋好似已經冇大牌子出, 最細得返43, 43一定係低階model啦
frankiepoon 發表於 2019-2-20 17:48

當年HX 750 只係差大細唔同,個膽好似真係一樣  

"啲新出嘅4k 電視影像處理器/ Panel ~10k  40吋 其實係好低階?"
40吋依家黎講唔算高級貨,中/低階咁上吓, ...
wyhui5124 發表於 2019-2-20 17:49

大一定比較貴 但唔代表色水準靚同埋 Sharp

咩階機唔係應該睇 Panel, Image processor 咩    應該同大細多數無關?

簡單啲

~10K 4x吋 而家買到咩級數 同埋係咪一定要 OLED?

我見呢道啲師兄曾經 Share 過雙層 LCD 做到超實嘅黑位,有冇小道消息會幾時有