關於HDR

開咗HDR畫面會有一層藍色是否正常,如果否點調校?唔該

關咗HDR畫面

色溫..

HDR都係基於D65,   你開HDR似係偏藍左

回覆 2# 究極之普通人

多謝你嘅回覆...HDR我在window開,無校色温係咪走出校顯示卡色温?(因為顏色係用顥示卡)

回覆  究極之普通人

多謝你嘅回覆...HDR我在window開,無校色温係咪走出校顯示卡色温?(因為顏色係用顥示卡 ...
bigfeet898 發表於 2019-3-6 22:28

正常係SET個MON色溫,  
有時係廠商故意在HDR模式下偏藍, 打機會鮮明D

WIN 10 個HDR設計得差,要睇HDR內容時先開會較好,你平時一般上網咁開法,D色會變得完全唔準。

明白晒...唔該2位

補充一下開咗HDR,我部mon就校唔到色温同埋對比度,只能校到光亮

補充一下開咗HDR,我部mon就校唔到色温同埋對比度,只能校到光亮
bigfeet898 發表於 2019-3-7 08:49

正常,HDR係好少野俾你SET到
有D MON直情無得SET HDR亮度

LG HDR MON應該有4個HDR模式揀 standard mode應該比較自然
via HKEPC Reader for Android

暫時MON的HDR真係廢廢地, 同電視2回事.

你可以用 DisplayCAL
分別在SDR同HDR狀態各製作一個icm 檔
手動載入顏色設定檔案
就可以解決問題, 係有少少麻煩 .