[開箱] ACER xv272u

原先一直用梗27吋1080P,但一路都心癢癢想換隻2K,今日終於忍唔住手落左去腦場睇
本身想買BenQ PD2700Q/Acer KG271UA但一隻IPS得60HZ,一隻就係有144但TN
15,16梗果陣就見到呢隻IPS,144HZ,仲有個hdr400,就買左佢,sale仲話岩岩新返

一用就大獲,張卡唔夠力,2k 60hz可能夠144就
想試G-Sync Compatible,點知淨係跟hdmi無dp線,後日先搞到
同埋唔鎖返60hz,打機唔隱定,fps又上唔到100,係咁跳,開到G-Sync唔知會唔會好d
但有樣唔明,hdr唔係一早就有?點解而家又會變左落係隻mon度

估唔到香港會返 請問幾錢

原先一直用梗27吋1080P,但一路都心癢癢想換隻2K,今日終於忍唔住手落左去腦場睇
本身想買BenQ PD2700Q/Acer  ...
micchan1986 發表於 2019-3-14 22:42

我朋友買見佢無DP線問有無得送
結果送一條DP線

G-Sync Compatible 兼容好差
試過開到但唔支援 LFC
不過免費既試下無所謂
宜家 DP 線四圍都係

我都留意左呢個MON 好耐,但主要發現2個問題
1.HDR 同SYNC 唔可以同時開
2. 閃屏問題(上大陸同ACER 官方易搵非常)
因為暫時同PANEL 得ACER 270/271/VX272,GIGA AD27DQ 同RAZER 未出個隻
暫時見AD27DQ 好似沒以上2個問題,但貴成1K5
如果HK有保,其實真係抵玩,因為聽講個價仲平過淘寶

想試G-Sync Compatible,點知淨係跟hdmi無dp線,後日先搞到
同埋唔鎖返60hz,打機唔隱定,fps又上唔到100,係咁跳,開到G-Sync唔知會唔會好d
但有樣唔明,hdr唔係一早就有?點解而家又會變左落係隻mon度
micchan1986 發表於 2019-3-14 22:42

1. 2k 144 記得買 DP 1.4  既線
2. G-Sync / FreeSync 都係將你個Mon 同你輸出配合番,
假設你而家個Mon 144 , 但display 卡只係出到90, 咁你個Mon 每秒鐘有54 格係冇signal 到既, 咁你人眼會明顯見到時快時慢. Sync 係將個Mon 跟你display 卡輸出, 即係佢尼一秒90, 個Mon 就出 90格, 下一秒75, 個Mon 就出75 格, 盡量令到 "冇signal 到的格數" 減少.
所以開左Sync , 都會係咁跳, 重點係個Mon 同display 卡一齊跳.

3. 佢地而家係硬件HDR , 即係直接係Mon 個發光光管度做手腳, 同以前剩係改顏色既HDR 有分別

真gsync開左好正, 我個mon 120Hz, 但打機通常得40-50fps, 見得到60已經難得, 都覺得順. 以前冇gsync隻mon一穿60已經feel到窒

回覆 1# micchan1986

ACER xv272u how much? thanks

我都留意左呢個MON 好耐,但主要發現2個問題
1.HDR 同SYNC 唔可以同時開
2. 閃屏問題(上大陸同ACER 官方易搵 ...
zxcvbnm9394 發表於 2019-3-15 09:25

Gigabyte 出既 MON?
我怕係少人買冇人提

回覆  micchan1986

ACER xv272u how much? thanks
clliu 發表於 2019-3-15 12:50