請問LG呢3隻32寸4Kmon 如何?

小弟近日心思思想換MON, 預算可以13000或以下
以下3隻目前在考慮中, 第一隻似是舊一點的型號, 平好多下
LG 32UK550
LG 32UL950 (4k 16:9?, 比下面高身些少, ppi無咁密)
LG 34WK95U (21:9, ppi好似會好密)

(其實仲有一隻BenQ EW3270U, 可惜昨天行黃金看不見實物, 我知係VA panel, 其實只怕角度大的邊位變色問題)

本人甚小打機, 主要是上網睇圖or 影片多, 間唔中會多開android模擬器
問題係LG新的nano IPS 好似有外國人案例會有"燒印"問題...
想問下有無ching入手了UL 或 WK 果兩隻? 用落是否真的有以上情況?

另一問題都想問一下, 我目前用緊一張 1070, 唔知夠唔夠力在5120x2160之下多開android模擬器? 例如nox(夜神) 開4隻左右, 800x600(畫質我都設中低)?
目前我在2560x1080開三隻nox是沒問題的, 唔知會唔會升上大解象後background一下子大食左好多
thanks a lot

34wk95u ppi=27吋4k
32ul950 ppi低d 但視距比27吋遠 所以影響不大

Dell 有隻u3219q 都唔差

via HKEPC Reader for Android

LG 32UD99   newegg

用緊BenQ EW3270U , 可視角係個問題,側睇顏色會偏白,呢個係VA panel 既死症
LG 32UK550 都係VA,應該分別唔大

自己睇

我會建議你平平地買32UD99
HDR600都係廢, HDR要OLED先有真正效果

32UD99 同32UL950最高亮只係差50NIT
32UL950 色域高3%
32UL950有低級LOCAL DIMMING,但實際用上你會OFF左佢

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/32ul950

LG 34WK95U 買左幾日.....  燒唔燒答你唔到 .....我都係博 ...... 我SET左光65就算 唔郁部腦 10分鐘自己關MON   得60hz
個mon d色丫果D好唔好都答你唔到 我無乜研究過   只係呢部我夠位擺到 又34 又超過1440  又唔係灣 我先買
用5K 既話 圖示100% 顯示  我真係睇唔到 SET左 175% 先叫睇得下
5K之下 好多軟件介面都無放大到   d字我睇唔到  
打機都答你唔到  未試過  用黎睇網頁  小說  睇動畫多
用緊2070  DP 1.4推  要用跟機果條DP線  (DP既話好似一定要1.4   5K一定要用DP)

自己睇

我會建議你平平地買32UD99
HDR600都係廢, HDR要OLED先有真正效果

32UD99 同32UL950最高亮只係差50 ...
究極之普通人 發表於 2019-4-4 22:00

CG3145 IPS HDR應該都有真正效果 不過成本太高

PG27UQ/X27/PA32UC 呢D FALD 384區應該可以接受吧?

LG 34WK95U 買左幾日.....  燒唔燒答你唔到 .....我都係博 ...... 我SET左光65就算 唔郁部腦 10分 ...
HKF91 發表於 2019-4-5 22:25

用緊win7?
win10縮放好過win7

用緊win7?
win10縮放好過win7

rt2156 發表於 2019-4-6 08:08

win10

CG3145 IPS HDR應該都有真正效果 不過成本太高

PG27UQ/X27/PA32UC 呢D FALD 384區應該可以接受吧?
via H ...
rt2156 發表於 2019-4-6 08:06

PG27UQ 峰值流明度有成1200 流明,
hdr模式最大靜態對比度去到1:60000,當然可以接受

然後望望個價錢