[開箱] CG279X

因為 black friday 平入咗張 2070, 加上隻舊 Philips 240SW (無錯, 係超舊TN) 用咗好耐一直想 upgrade, 需要換個新mon

最初考慮 LG 27UL850, 但係睇到太多災情,都係盡地一煲買好啲, 希望可以用耐啲
btw, 公司用緊 LG 34 21:9, 又睇唔到好勁既漏光,用咗兩年仲好地地

同埋雖然想要HDR, 但係 eizo 得 32" 先有同超級貴, 同  27" 個差價都夠買OLED電視, 雖然 24>27 既分別不大, 但係終於可以睇到相機 adobe rgb 影出黎既色

例牌由個箱開始

配件,第一次買呢啲價位既mon, 估唔到有清潔用品送

初時以為底座點解係長方形,原來係遮光罩..... 呢隻底座係已經裝好,一開即用

Cal 色報告

輸入,條 USB 好似要插住先可以對應到 Color Navigator 7 一齊轉 mode

裝埋遮光罩,好大個,仲搵緊個防塵套可以一齊套住佢
24" 16:10 同 27" 16:9 高度差不多,無乜違和感,但同樣無乜升級既感覺

第一開機聽到啲機械聲唔知咩事,後來先留意到佢個 color sensor 每次開機都會放出黎

裝咗佢個 Color Navigator 7,其實都係因為揀內置 color sensor 先知有個咁既設計

無留意佢個 color sensor 原因係我本身都有個 i1 display pro, 佢個 software 都支援
Cal 色比用 discalgui 快好多好多,  平時用個 large profile 可能要5分鐘以上,用佢個 software 1 分鐘攪掂
Cal 咗 SRB 平時用, 同 Adobe 執相用

頭先話要插 USB, 可以做到係個 mon 度轉 color mode, 就會同時轉 color profile

例牌漏光測試 - https://www.youtube.com/watch?v=m_NeIyG98Nc

我係CX240

個反應時間咁高睇戲會唔會有問題?

恭喜師兄入坑
CG 呢種坑簡直係黑洞,有入冇出

買左幾錢?

恭喜師兄入坑
CG 呢種坑簡直係黑洞,有入冇出
marcochl 發表於 2019-4-19 21:19

你又係用EIZO?

個反應時間咁高睇戲會唔會有問題?
bensiu 發表於 2019-4-19 21:02

睇落有輕微,但又唔係咁大影響
不過我好少係電腦睇戲....

回覆 4# marcochl

係, 一開黎睇相就知了

回覆  marcochl

係, 一開黎睇相就知了
hoktong 發表於 2019-4-19 22:01

用咩DISPLAY CARD?

用咩DISPLAY CARD?
yick 發表於 2019-4-19 22:03

RTX2070