[操作疑難] 關於背光燈保用既問題, 唔知咁既情況一般保用包唔包

型號係SAMSUNG 49KS7300, 部機仲有幾個月就夠三年,
個陣opt-in左舊電視回收計劃去到5年保,
不過無研究過3+2 既2年extend保同基本3年有無分別
用左兩年幾一直都正常, 係近兩三星期屏幕底部的背光燈有點異常, 有色既畫面下會漏光(?)
睇2.4:1 既電影因為分區背光既關係?反而完全無問題
下面既圖全部都係岩岩廿分鐘前影, 一般屋內光, 電視既亮度都係平時睇開個亮度
影到咁暗因為我要壓低個曝光先比較易影到個情況
(平時肉眼睇係正常光亮既畫面都見到好似依家影到咁暗咁既左下底個到漏光)

黑位漏光我知一般都唔包, 所以我想知厘個情況保養一般當唔當係問題
如果一般唔視作係問題我就唔搵聯絡三叔cs了.
先行感謝

IMG_20190723_131127 - Copy.jpg

型號係SAMSUNG 49KS7300, 部機仲有幾個月就夠三年,
akitohk 發表於 2019-7-23 13:40

I'd call them if I were you, even though I don't know whether they'll repair it.

49ks7300
我用緊亦整過
過程係網上填form話壞左,壞乜,可上圖
之後有cs 搵你,約cf上門睇,睇完confirm有或無問題cf就會走
如要整mon,再有cs打比你,約上門日期
到左果日,換mon,5到10分鐘整完

ps,我換左個mon後發現對比原裝mon,四角有少少唔夠光
但我覺得都可接受就無再搞了
原裝mon係比較靚既,但有塵入左去中間好 銀 眼

下次再換電視會買返Panasonic
因為Samsung 連睇電視都會drop frames ,隻電視盒太廢,應該係唔夠ram or cpu太差

下次再換電視會買返Panasonic
因為Samsung 連睇電視都會drop frames ,隻電視盒太廢,應該係唔夠ram or cpu太差
hehaya 發表於 2019-7-23 17:52

Disable Auto Motion setting.

wklie 發表於 2019-7-24 09:14

返去睇下有無改左
應該就有停左既,我會再睇下

thx 兩位師兄

咁都係等得閒少少個排就約三叔師傅上黎睇下

wklie 發表於 2019-7-24 09:14

check左
已經關左