43吋電視 Panasonic GX800h or Sony X8500G

房床尾擺得較高只能揀43吋,平時一半打機一半睇電影, youtube, Netflix.
爬文已知道GX800H 有Dolby Vision, Dolby Atoms, local dimming,IPS但得 60hz, input lag~15
X8500G VA  勝在100hz, 但input lag 高
價錢嚟講GX800H便千幾,但啱啱出無乜review, 睇咗好耐都唔知點揀,或者有無多d用家可以分享下

打機100hz無得輸

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回覆 1# chung1122

所有review 都以input lag 為打機標準,屏幕Hz 其實同input lag 冇直接反向關係如x9000f 係24ms..更同電路設計有關...gx800h相信在13ms 左右,同x8500g 旣差別就係61.5%(純數學題)

房床尾擺得較高只能揀43吋,平時一半打機一半睇電影, youtube, Netflix.
爬文已知道GX800H 有Dolby Vision, ...
chung1122 發表於 2019-7-27 07:23

其實兩部都係好野,睇荷包做人, panasonic 個部係扺玩過sony
Dolby Atoms 如果靠panasonic機本身個speaker,你當無算啦
但有錢我會揀sony,因為有100hz panel

我自己要求低+唔捨得洗錢,用緊部40GX700H已經好滿意

X8500G VA

Are you sure?

European reviews of 55" and 65" state they are IPS panels.

回覆 2# szeto993

謝謝  屋企宜家有兩部電視 分別係60hz 同120 hz, 打機流暢度的確好明顯有分別,但不肯定係咪只係Hz 既影響

回覆 3# vincent369
咁係咪即係X8500g input lag大於Gx800h 但因為hz較高所以打機流暢度都係Sony呢部計較好?我都有玩FPS game

回覆 7# chung1122

Input lag 唔等於流暢度
Input lag 應該係輸入指令到屏幕顯示所要時間...   
流暢度係畫面順唔順,例如足球比賽...
影像處理器級別,屏幕,電路設計等等都有關...

爬文已知道GX800H 有Dolby Vision, ...

如果你係玩ps4
建議你買用8500G

回覆 4# itpeanut

Thank you, 我覺得講性價比都係GX800H 高d,  加上我屋企兩部Sony 電視都係一過保用無幾耐就壞,如果我唔打機的話我會毫不猶豫揀Panasonic,  不過宜家豐澤買有6年保,唔怕佢壞