想更新電腦mon for睇片睇動漫唔打機

本身用緊benq gw2760hs
va板,1920x1280,27寸,印象中用左約5年
https://www.benq.com/en/monitor/ ... specifications.html

想升級4k,10bit,有真hdr,prepare for將來串流質素升級,可以用5年左右
聽你地講va板好似好d,ips都係爭d,主力現時睇netflix, blueray... 少打機.....
最好27寸,32寸都ok
曲面會唔會好d? 但怕睇唔慣....
想買部真係播出黎會睇到同舊mon有明顯分別既mon
budget $5,000左右.....會唔會太少?

希望有巴打絲打幫幫手

$5000 4k,10bit, 真HDR 冇可能啦
二萬幾既 PG27UQ 都係得8bit

起碼要萬幾兩萬
4k 10bit 真HDR
UP2718Q/PA32UC

via HKEPC Reader for Android

如果唔洗10BIT呢?

起碼要萬幾兩萬
4k 10bit 真HDR
UP2718Q/PA32UC

rt2156 發表於 2019-8-7 07:30

有 2 雞筆直就唔會咁乜入 ching 提及的 LCD 啦.

如果係我一早會學呢位 ching 玩 :
https://www.hkepc.com/forum/view ... &highlight=oled

有 2 雞筆直就唔會咁乜入 ching 提及的 LCD 啦.

如果係我一早會學呢位 ching 玩 :
...
Miipp 發表於 2019-8-7 23:02

唔怕燒印?

如果唔洗10BIT呢?
阿bo 發表於 2019-8-7 22:45

EW3270U 5千到

btw主要係真Hdr貴

唔怕燒印?

rt2156 發表於 2019-8-8 08:28

窮 x 用唔起時代尖端 gadget 先會怕燒印.

夠米玩得起的人唔至在長久, 出問題前隨時已換新 gadget 玩

回復 9 #Miipp

我窮 所以有2皮野會揀PA32UC