幾款HDR mon邊隻好

全部都係淘寶價2500~3500RMB左右,我想穩一隻24寸有HDR既mon,淘寶得一隻Acer VG240Y,淘寶介紹寫support HDR我上官網睇又冇寫HDR,伏伏地所以skip,因爲電腦台比較細,所以細mon優先考慮。
跟住到27寸2K選擇,有HDR400同HDR10既mon,我知道係硬件同畫面標準,但係咪HDR400認證比support HDR10更出色?

HDR400
AOC AG273QCX VA
ACER VG271 IPS
ACER XV272 IPS
以上2500左右,IPS同VA冇所謂,主要打FPS GAME

HDR10
LG 27GL850 nano IPS
呢一隻貴少少要3500,但NANO IPS好似好正,比多1K值得嗎?
ASUS VG27AQE
呢一隻對比以上三款HDR400 會更好嗎?

本身仲有三星CHG70 27寸support HDR600好中意,但後面個架好長,張台細,呢隻mon會貼住我個鼻,所以無緣呢一款。

thanks all

俾條LINK你CHECK有冇真HDR認証https://displayhdr.org/certified-products/
你所講既C27HG70,之前都好想買佢的,但有鑊...最後都係要放棄佢,最後睇左LG 27GL850既測試,係TAOBAO買左了,不過仲未有貨出,都係預訂中

俾條LINK你CHECK有冇真HDR認証
你所講既C27HG70,之前都好想買佢的,但有鑊...最後都係要放棄佢,最後睇左LG 2 ...
iceivanchan 發表於 2019-8-14 10:36

有咩獲,八卦問一問, LG27GL850有咩吸引到你買呢?

回覆 3# csaa

事源我都唔知有呢隻LG 27GL850既, 係早幾日走去黃金睇過D MON,見過隻AOC AG273QCX睇落都幾靚既(原先係打算買曲MON),之後就見到LG果隻XXXX650既比AOC D色仲靘,仲話27寸2K都係3500左右(差D就中左),好彩即刻上TAOBAO睇下,先知有隻新野就出(850), 之後咪去搵下佢既評測報告睇下,最後就買埋TIM
佢既色域(1395srgb,10bit面板)同埋反應時間最吸引人了,仲有其他好處就去睇下佢既評測,就知岩5岩自己了!

LG IPS 用落一排就會漏紅光

LG IPS 用落一排就會漏紅光
kenken33 發表於 2019-8-14 11:08

一排指幾耐呢?

回覆  csaa

事源我都唔知有呢隻LG 27GL850既, 係早幾日走去黃金睇過D MON,見過隻AOC AG273QCX睇落都幾靚 ...
iceivanchan 發表於 2019-8-14 11:03

我睇評測呢款雖然3500人民幣,但都算性價比好高了,我都決定呢款吧。

其實你主要打FPS GAME既話,
VA係咪唔洗考慮呢?

其實你主要打FPS GAME既話,
VA係咪唔洗考慮呢?
4400 發表於 2019-8-14 11:55

因爲5ms對嗎?
我而家都係用緊VA,之前用TN 144,可能自己noob feel唔到5ms同1ms差別

因爲5ms對嗎?
我而家都係用緊VA,之前用TN 144,可能自己noob feel唔到5ms同1ms差別 ...
csaa 發表於 2019-8-14 12:04

即係如果買千零蚊mon, 我唔反而買VA
因為我自己都係用緊平價VA mon
但如果買到成二三千蚊既mon同埋主打FPS game呢
我諗唔到理由去揀VA