[操作疑難] 22" 用 1024x768 會不會個畫面會好大.

問問我現在用 19" mon,  1024x768x32bit,75mhz, vga 15pin,
會買部LG 22" , 唔知可以support到照舊規格嗎?
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-22MT58DF-PH

同 22" 用 1024x768 會不會個畫面會好大.
我用 onboard display, 因此最大只有1024x768x32bit, 再上就無了.

謝謝.

問問我現在用 19" mon,  1024x768x32bit,75mhz, vga 15pin,
會買部LG 22" , 唔知可以support到照舊規格嗎? ...
mohalo 發表於 2019-8-31 18:17

onboard display唔會得1024X768 ,至少都支援到1600X 900,
你見唔到只係因為你隻MON唔支援,佢隱藏左
我公司十年前的INTEL內顯都出到1920X1080

我o岩o岩由 27" 1440p 轉返 24" 1080p 都覺得 d 野好好好好大

如果仲 VGA 的話, 可能連睇 youtube 都疾?
不如求其 2, 300 收張 2手 display card, 有排玩

行1024x768可能會濛
先睇睇onboard有冇dvi/hdmi先

謝謝, onboard 是2011年的mb, 只有vga, 無dvi/hdmi. 現在用xp好地地,唔太想換.
但現在TV+mon最小都 22起, 我覺得太大了. 19" tv-mon 好像都無? 唔通唔再出?

Vga其實唔只行到1024x768
行得1024x768係因為你個mon最高support 1024x768

個人印象中15" 4:3對應闊mon=19吋
17" 4:3 = 22" 16:9
其實又唔係大好多嘅

謝謝, onboard 是2011年的mb, 只有vga, 無dvi/hdmi. 現在用xp好地地,唔太想換.
但現在TV+mon最小都 22起,  ...
mohalo 發表於 2019-8-31 21:46

有無底板型號?
有無裝到 display driver?
宜家個 mon係咩型號?

via HKEPC Reader for Android

删删

我用 onboard display, 因此最大只有1024x768x32bit, 再上就無了

但現在TV+mon最小都 22起,  ...
mohalo 發表於 2019/8/31 21:46

我塊 10 年前的 Intel G31 chipset 底板的 Onboard VGA 都起碼出到 1280x1024@32bit(用 17" 5:4 雀仔 Mon,這是個 Mon 支援的最大 Resolution,不排除如果換個支援更大 Resolution 的 Mon,Display option 內可以出現更大的 Resolution 選項)。

出不到大 Resolution 可能因為:
1. Onboard display 係要用底板 Ram,底板 BIOS 應該有選項話分幾多 Ram 給 Display 用,可能分得太小所以出不到大 Resolution。
2. 無正確偵測到個 Mon,或者無 Mon 的 Driver(係個 Mon 不是 Display card),系統誤以為目前個 Mon 最大只出到 1024x768 所以無顯示更大 Resolution 的選項。如果係 5:4 Mon,照計 19" 同 17" 一樣係最大 1280x1024。入到 XP 開裝置管理員睇下個 Mon,睇下可否更新 Mon 的 Driver。