[操作疑難] 32寸mon請教

現時用緊24寸1080p打機tn mon, 人老左寫code個陣覺得唔夠好睇有d辛苦。

距離個mon at least 80cm, 32寸或以上平面ips, 要有得掛牆 香港2千蚊好似選擇唔多。

同埋寫code/睇字係咪2K好過1k? (budget所限)如果2k好d就會揀32寸2k 16:9,如果冇乜分別就可以參考埋34寸1k 21:9。 睇過淘仔機同埋好多ching淘mon經驗似可以試下

睇過fq32ank,hyc好似唔錯千頭人仔,有冇其他推薦?謝謝

via HKEPC Reader for Android

現時用緊24寸1080p打機tn mon, 人老左寫code個陣覺得唔夠好睇有d辛苦。

距離個mon at least 80cm, 32寸或 ...
archihammer 發表於 2019-9-18 15:19

問題1 色彩%是否重要作用
2。會否打機。定只有文字工作
3。是否一定要32
4。任何屏幕都不包掛牆
後面只有4個洞。自己大陸買支架
是否ok

回復 2 #hkmand001

thx ching.

1。色彩其實冇乜特別高要求,不是畫圖,不是剪片,不是打機,主要睇字睇戲。最基本出到60hz,可視角度多少少(所以mention睇緊ips) ,不需要144hz,hdr,乜sync之類
2。不1定要32,可以32或以上,但budget上如果1k同2k好大分別而要買2k應該頂盡32。
3。明白,我本身有掛牆架生,只要佢有4個窿support便可。(例如aoc個隻32隻腳唔拆得唔上得牆唔ok, 十分介意用無孔mount凸4舊野出黎)

距離個mon at least 80cm, 32寸或 ...
archihammer 發表於 2019-9-18 15:19

我找不到我自己心目中比較合格的ips
我只找到一個小品牌自己出的

淘寶
32英寸4K显示器游戏电竞2k144hz设计作图HDR高清护眼液晶电脑屏幕

他是MVA 和LG量子屏
色彩一個100%,一個125%
Ms無講可能好慢
背後應該在腳架位有4孔
Hz為120
價錢在RMB 2000內
踏哂死線

坦白,要平面不曲。32好難找到
我暫時只找到大品牌LG 三星
兩個傻子又貴又只有60hz

如果主力做文字工作的話,32寸4K 開150~200% 放大啲字會順滑好多

淘寶AOC有隻 CQ32G1,可以望下,早排做緊1799人仔

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

淘寶AOC有隻 CQ32G1,可以望下,早排做緊1799人仔

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
super4 發表於 2019-9-18 21:11

曲。。。。
你看下條件之一。。為平面

回復 5 #kelvinhin

多謝ching, 屋企用緊隻好舊aoc u2868 4k mon. 距離大約40,50cm, 唔放大都好ok, 有時夜晚熄燈仲覺得有少少太近 試下坐遠d模擬返studio個距離都仲勉強可以,所以諗住睇下2k 32寸大少少應該再舒服d(重點係試淘mon唔夠膽重課,2來係香港買4k over budget

回復 6 #super4

回復 7 #hkmand001

多謝2位,都睇過曲面,但我冇用過曲面有個心理關口(打機就係用緊24寸tn x3) ,唔畫圖唔炒股,對直線冇乜絕對追求的前提下,曲同平係咪唔爭好遠?(性價先決) 朋友係黃金買左個27寸dell ips,好好睇。之前對panel完全冇概念變得即時對ips有好感。冇用過近年既va, 以aoc為例va panel, 係咪都差唔多好睇?

回復 kelvinhin

多謝ching, 屋企用緊隻好舊aoc u2868 4k mon. 距離大約40,50cm, 唔放大都好ok, 有時夜晚 ...
archihammer 發表於 2019-9-18 22:06

曲係平D。性能好D
選擇又多D。
如果你堅持直屏32,
我自問我上面提供的已經十分好

Ips有漏光問題。我不想你收貨後悔
所以我自己會刻意盡量避開

回復 kelvinhin

多謝ching, 屋企用緊隻好舊aoc u2868 4k mon. 距離大約40,50cm, 唔放大都好ok, 有時夜晚 ...
archihammer 發表於 2019-9-18 22:06

全部可掛牆的
    曲面

飞利浦322M7C
32 144hz 2k 1ms 2099rmb 122% srgb
AOC CQ32G1
32 144hz 2k 1ms 1869rmb 120% srgb一樣
以上請去格價
會有更平。
我就不多查了

其他我不想推薦
雖然說32 60hz 2k 5ms以上的。
可以在1200rmb以下
但只差600rmb左右,沒有了144hz 1ms門檻
我認為不值得

如果你說要21:9又是另外一回事了
21:9為34寸魚屏
咩叫魚屏,就係成條魚咁打橫。長身
對多種多樣工作。
21:9可能會有(一點點兒)功用
但21:9打機= 硬件作弊係事實
的確~有其必要性