搞左成晚displayport睇唔到netflix既4k

Mon:philips 326M6VJRMB
Display card:gtx1660 super
個mon琴晚試用ps4 pro睇4k係冇問題,
今日落黃金買條dp線同換埋張1660s諗住整埋部腦,
點知返到屋企整極都睇唔到netflix既4k片,
反而you tube又睇到,
上Netflix睇哂教學終於搵到原因,
最後俾我發現條dp線既包裝細細隻寫住1.2,
買既時候完全冇諗過呢個問題,
頂佢個制浪費左我成舊水,
然後用philips送個條都係唔得,
我諗呢條都唔係1.4,
最後用返hdmi線算x數,

dp 1.4缐,平就上tb/京東買綠聯吧
ssp太多史前dp貨

我隻mon同條DP線都係DP1.2, displaycard係1080ti
我裝左厘個
https://www.microsoft.com/store/productId/9N4WGH0Z6VHQ

跟住用win10 自家個edge入netflix或者win10 store 入面個netflix app 開就出到4K (chrome 同FF唔得)

回覆 3# akitohk
公版dp1.2唔得
有D牌子例如ASUS 自行修改左dp1.2 先支援到HDCP2.2同HDR

我隻mon同條DP線都係DP1.2, displaycard係1080ti
我裝左厘個

跟住用win10 自家個edge入netflix或者win10  ...
akitohk 發表於 2020-2-23 02:55

我有裝呢個,不過都唔得,我應該係條線問題

dp 1.4缐,平就上tb/京東買綠聯吧
ssp太多史前dp貨
madebyp90 發表於 2020-2-23 01:55

今日淘左條魔獸MOSHOU,完全冇諗過會買到史前貨,
之前買hdmi線都唔會留意係唔係2.0,
點知買dp線就舔野

今日淘左條魔獸MOSHOU,完全冇諗過會買到史前貨,
之前買hdmi線都唔會留意係唔係2.0,
點知買dp線就舔野 ...
不羈的瘋 發表於 2020-2-23 18:10

dp 一向冇人權
冇長野
冇靚野

dp 一向冇人權
冇長野
冇靚野
madebyp90 發表於 2020-2-23 19:02

上網買咩都有

上網買咩都有
gcg 發表於 2020-2-23 21:53

上amazon買左條1.4,無咩問題,唔洗搵

netflix既4k
用HEVC編碼
裝咗未
https://help.netflix.com/zh-tw/node/101601
未裝搞乜都睇唔到 ...