[操作疑難] philips 345b1cr 配廠機 顯卡問題

見京東6月1有優惠
philips 345b1cr $1999
唔打機公司工作用
一心想入手
先發現有電腦唔support

公司只用緊Dell 廠機
vostro 3800
行i3-4150 256SSD 8G RAM
window7
本身HD Graphics 4400
加左張geforce  360 行dual mon

1.請問本身內顯應是否該行唔到philips 345b1cr
新mon的 3440 x1440
要DP 1.4或HDMI 2.0嗎

2.如要買顯卡 平平地做文書的最基本要買那張?
廠機是否要買不用供電的顯卡?
(RX550/ G1030嗎)

麻煩大家幫幫手

via HKEPC Reader for Android

1. 要, 但係全線廠機intel graphics機種都不支援HDMI 2.0, 而你部機亦冇DP
2. 兩款都得, 個人建議GT1030, 耗電量較低, 唔止要唔使插電, 仲要買耗電量低既卡, 因為一般冇display card既廠機會跟1xx-2xxW特細火牛

1. 要, 但係全線廠機intel graphics機種都不支援HDMI 2.0, 而你部機亦冇DP
2. 兩款都得, 個人建議GT1030,  ...
KinChungE 發表於 2020-5-30 23:04

謝謝回覆
咁買低電版就可推到隻mon嗎?
會否影響畫質?

因唔打機只為用新mon
諗住搵張2手的
再舊D的型號是否唔得?

謝謝回覆
咁買低電版就可推到隻mon嗎?
會否影響畫質?

因唔打機只為用新mon
諗住搵張2手的
再舊D的型 ...
ssalem 發表於 2020-5-30 23:08

1. 唔係低電版, 係果D型號本身耗電量低, e.g. GT1030只係30W TDP
2. 留意你應該係要low profile版(請檢查機箱), 二手其實唔係咁多人賣, 就算有都係垃圾級GT710果類 (連4k硬解都做唔到)

1. 唔係低電版, 係果D型號本身耗電量低, e.g. GT1030只係30W TDP
2. 留意你應該係要low profile版(請檢查 ...
KinChungE 發表於 2020-5-31 01:20

係 窄機箱 要買low profile
唔太熟顯卡
見GT1030都好多牌子有出
其實有冇分別的?
淘x個D得唔得?

係 窄機箱 要買low profile
唔太熟顯卡
見GT1030都好多牌子有出
其實有冇分別的?
淘x個D得唔得?

via H ...
ssalem 發表於 2020-5-31 02:01

唔同牌子主要係保養/用料上分別(e.g.風扇/電容)
另外GT1030分DDR3同GDDR5, 後者性能較好

淘寶不建議, 太多假野
真貨唔會比香港平幾多, 又冇保養

唔同牌子主要係保養/用料上分別(e.g.風扇/電容)
另外GT1030分DDR3同GDDR5, 後者性能較好

淘寶不建議, 太 ...
KinChungE 發表於 2020-5-31 02:28

咁唔淘寶
買二手或低階算
另我得window 7月
GT 1030好似唔 兼容

見有人話用GT 750ti  個D都出到
係打唔到機

咁唔淘寶
買二手或低階算
另我得window 7月
GT 1030好似唔 兼容  

見有人話用GT 750ti  個D都出 ...
ssalem 發表於 2020-5-31 17:33

GTX750Ti: 60W
最好檢查一下火牛先
越新既卡, 同級效能下通常越慳電

另外, GTX750Ti要出3k/4k要用DP, 唔好用HDMI
因為佢只得HDMI 1.4, 冇HDMI 2.0

GTX750Ti: 60W
最好檢查一下火牛先
越新既卡, 同級效能下通常越慳電

另外, GTX750Ti要出3k/4k要用DP, 唔 ...
KinChungE 發表於 2020-5-31 18:54

對 應該要買730 740 先得
功耗大約 30w
DDR3 跟DDR5 差得多吧?

對 應該要買730 740 先得
功耗大約 30w
DDR3 跟DDR5 差得多吧?

via HKEPC Reader for Android ...
ssalem 發表於 2020-5-31 23:36

730果D多數冇DP
7系卡全線不支援HDMI 2.0

通常HDMI 2.0要近年型號先有
如果舊卡想行3k/4k 60Hz就唯有用DP, 不過舊款低耗電Low profile卡多數冇DP (除非廠機卡)