品牌挑選

太耐無買Mon,想問問依家仲會先揀品牌後揀型號嗎?
三叔同L豬係米已經唔係一線選擇?
無接觸過AOC,非獵同Dxll佢哋品質又如何呢?

回覆 1# 淼林焱

SAMSUNG>LG>AOC>PHILIPS>DELL

回覆  淼林焱

SAMSUNG>LG>AOC>PHILIPS>DELL
Archvictoros 發表於 2020-6-29 21:57

Philips 依家係米進步左? AOC係大陸品牌?但佢係米做電競mon多?

用過: (申利好舊既model)
LG => 顏色好味精
PHILIPS => 以前好弱,好似比Topcon好小小
DELL => 覺得價錢與品質唔成正比

回覆 3# 淼林焱

AOC = 冠捷 = 台灣公司,系做性價比高ge電競mons 多,多數比其他同級牌子便宜, Philips = AOC 子公司= Philips LCD 部門被AOC 收購左= 傳聞Philips 專用AOC唔要ge下欄面板, LG= 自己用緊,有一個死光點, Samsung = 睇過論壇,好多人頭訴Samsung VA panel 好多小問題,Dell= 客戶服務部有等於冇,等十世都冇人理你。

回覆  淼林焱

AOC = 冠捷 = 台灣公司,系做性價比高ge電競mons 多,多數比其他同級牌子便宜, Phili ...
Archvictoros 發表於 2020-6-30 14:42

原來係甘,甘唔怪得見到出面甘多AOC,同多左人講Philips

LG,D客服衰爆…
周圍左R右R,睇下點樣將佢變做:保養不包…

永不錄用  (但畫面質素係OK的,但D MON,唔耐用)

回覆  淼林焱

AOC = 冠捷 = 台灣公司,系做性價比高ge電競mons 多,多數比其他同級牌子便宜, Phili ...
Archvictoros 發表於 2020-6-30 14:42

AOC已經唔係台資黎,有55%比中資收購左

AOC已經唔係台資黎,有55%比中資收購左
terry_wai 發表於 2020-6-30 16:24

係羅,我就係覺得AOC好似係大陸Mon,怕好快壞

LG 塊27吋4K IPS panel 全線仆直, 個牌子竟然仲未包尾

https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1

回覆 8# 淼林焱

買mon都係睇型號,硬件,用料好d,睇牌子唔準確,
屏幕廠都係買料返黎組裝,調色,耐唔耐用都係睇手神,保養有得上門一換一就得