好奇怪, SONY 55吋X9000H 個價仲貴過X9500H..

O係PRICE .COM 度見到 55吋X9000H  $18000左右, X9500H 反而$15000仲平D...
照計X9500H SONY 定價高D喎

商策問題。X9000H並唔存在日版, 海外地區版呢部X9000H/X900H係先行試機宣稱會通過更新加入4k120, VRR, ALLM等等三項HDMI 2.1規格機能。
事實上X9500H都係HDMI 2.1規格就冇機能, 這科學你懂的

原本仲有小小心大心細90定95系好, 而家諗諗直接淘X9000H(55吋)抵好多.
連運費HK$5500搞掂..
商策問題。X9000H並唔存在日版, 海外地區版呢部X9000H/X900H係先行試機宣稱會通過更新加入4k120, VRR, ALLM ...
未熟者 發表於 2020-8-26 00:15

定價應該係14990

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... cd-tv/p/BP_12073266

但無超市券,馬來西亞制(x95h 日制)

似乎諗住夾著自家label "ps5 ready" 去吊高賣?

原本仲有小小心大心細90定95系好, 而家諗諗直接淘X9000H(55吋)抵好多.
連運費HK$5500搞掂..
...
PPYUPP 發表於 2020-8-26 01:04

有人話背光區有字幕時會係咁閃下閃下

回覆 2# 未熟者

Sony tw 部X9000H佢地標係日本製,就咁台幣兌返港幣先1萬2千幾仲平過香港個馬來西亞製
https://store.sony.com.tw/product/show/ff80808172dca2c00173473034e32e57

回覆  未熟者

Sony tw 部X9000H佢地標係日本製,就咁台幣兌返港幣先1萬2千幾仲平過香港個馬來西亞製 ...
kenho88 發表於 2020-8-27 12:09

只係組裝地點。

廿一世紀的 “生產地” 一早無士意義,電視計。

一樣面板,底板,外殼....

如果出面仲有得賣, X9500G 係咪比較抵嘅選擇?
最近睇緊啲電視,唔係太想買國行9500H 但港行又好貴

只係組裝地點。

廿一世紀的 “生產地” 一早無士意義,電視計。

一樣面板,底板,外殼.... ...
Miipp 發表於 2020-8-27 12:13

手功好重要,仲有QC要求....唔係行近地生產或者同一標準既貨,其實當中一定有意義

泰國造既Honda,英國造既Toyota咁多年都俾人抽無日本做既好

車咁貴都己經咁,你部電視無分別?電視毛利一樣咁緊張下,日制一定有原因的

手功好重要,仲有QC要求....唔係行近地生產或者同一標準既貨,其實當中一定有意義

泰國造既Honda, ...
Dcup 發表於 2020-8-29 14:10

1. 我 7# 都開宗明義 "電視計", 我無話所有產品放諸皆準, 關汽車乜事?

2. 唔同產地的車細分型號, 以至車的 BOM 可以有差異. 各物料的供應商都可以唔同. 但電視極少係咁.

3. 一部電視有乜手工可言? ching 有無拆機經驗? 上螺絲有乜手工可比? 又, 知唔知組裝一架車複雜幾多? 呢 2 樣產品點比?

4. 又係呢 d 老土兼不負責式 "日本 QC 正野" 無重考証講法. 要知道一線電視大廠唔同組裝地點會用同一套 QC 標準架, 而家廿一世紀架啦, 管理體系好進步, 唔使乜口耳相傳/老師傅徒弟

ching 對現代化工業理解重停留係 1980s.........