[操作疑難] 砌mon 達人請入, sharp LQ315D1LG9A 驅動板

小弟有D‘窮但鍾情sharp IGZO mon, 但市面卻冇IGZO mon要DIY
想問市面上有邉隻驅動板適合sharp 32" LQ315D1LG9A

P.S 唔方便請PM

點解會鐘情 igzo 呢種物料?

淘x有萬用驅動板應該可以

點解會鐘情 igzo 呢種物料?
Miipp 發表於 2020-11-15 20:33

用過 公司dell precision 15, sharp IGZO 色水好靚好立體

淘x有萬用驅動板應該可以
toro 發表於 2020-11-15 20:40

話就萬用但有冇compatibilty list.....?
IGZO 驅動原理好似同IPS,VA口吾同

用過 公司dell precision 15, sharp IGZO 色水好靚好立體

話就萬用但有冇compatibilty list.....?
IGZO ...
witon 發表於 2020-11-15 21:22

igzo 同顯示效果 0 關系

igzo 同顯示效果 0 關系
Miipp 發表於 2020-11-15 22:16

何解ips 同VA 光度同可視角度, 對比吾同, dell 自己Ddriver board 都好 generic
IGZO 底差都有個言普

何解ips 同VA 光度同可視角度, 對比吾同, dell 自己Ddriver board 都好 generic
IGZO 底差都有個言普 ...
witon 發表於 2020-11-16 00:06

Google 下乜野係 igzo 再講....

IGZO 底差都有個言普 ...
witon 發表於 2020-11-16 00:06

TFT vs IGZO
TN vs IPS vs VA

平時我地用開最常見既係TFT IPS Panel
市面上常見既"IGZO"係IGZO IPS Panel

TFT vs IGZO
TN vs IPS vs VA

平時我地用開最常見既係TFT IPS Panel
市面上常見既"IGZO"係IGZO IPS Pane ...
KinChungE 發表於 2020-11-16 09:21

IGZO係用作生產TFT Panel嘅半導體技術, 對應技術有LTPS, a-Si
另外LG都有用IGZO TFT技術生產LCD同OLED Panel, 例如Apple嘅XDR Display, 不過LG係叫Oxide TFT

其實好多 panel 廠都用緊 igzo 制程架啦,唔係乜外星黑科技

我部 x1c 個 low power IPS panel 係 BOE 出的,都係用 igzo 製程,唯一優點係 lower power, 色域及對比度都普通。

IGZO 材料大概係高 d electron mobility,強化個 TFT 開關性能 (我唔熟,大家自行 google), 結果就係優化功耗,唔係優化畫質

Google 睇下 igzo 係乜先,唔好太快拎來 J