買新電視當埋電腦MON用?

其實而家的電視同MON, 根本係唔係一樣, 只係電視加多個TUNER?

我想換新MON, 睇睇下又見電視多少少錢但好似日後多個功能用.

但用係WINDOWS 2K 或 4K 的情型下, 用電視, D字/色水, 會否差過用MON?

電視通常反應慢 畫面慢 色水差 字都無咁清.
如果只係睇片睇戲用係無問題.

文書、執圖、打機 無傳統MON咁爽.

其實而家的電視同MON, 根本係唔係一樣, 只係電視加多個TUNER?

我想換新MON, 睇睇 ...
askl 發表於 2020-11-21 21:56

用緊菲利普32寸電視當mon用間吾中睇下電視,要求吾高幾抵用

LG OLED 48吋 外國好多人用來當電競mon用

睇字你買個試吓

我想換新MON, 睇睇 ...
askl 發表於 2020-11-21 21:56

完全唔一樣, 就算天價靚電視Y'CbCr最多只有4:2:2, 出唔倒電腦mon的4:4:4
電視預左你遠睇, 所以問題不大, 但電腦mon要近睇, 你用電視做mon一近睇就會出事, 長期用黎睇字會睇壞眼阿

LG OLED 48吋 外國好多人用來當電競mon用
kenken33 發表於 2020-11-22 03:35

打機冇問題, 用黎上網睇文字野就用返電腦mon啦, 2個設計的假設使用距離完全唔同架

完全唔一樣, 就算天價靚電視Y'CbCr最多只有4:2:2, 出唔倒電腦mon的4:4:4
電視預左你遠睇, 所以問題不大,  ...
madgod1213 發表於 2020-11-22 17:08

我用緊P記TH-50HX700H可以出到Y.Cb.Cr4:4:4

我用緊P記TH-50HX700H可以出到Y.Cb.Cr4:4:4
luckystrike2046 發表於 2020-11-22 23:56

電腦出倒唔代表部機食倒, 經電視processor後變4:2:2
https://www.google.com/search?sx ... &sclient=psy-ab

回覆 8# luckystrike2046

師兄請問panasonic電視會自動detect到電腦接駁而作出適當設定嗎?還是要手動在電視選擇電腦模式?