[操作疑難] 16:9 27” 5k 32” 6k 仲係冇人做

全部都係得一款選擇

明明
24” 1920 x 1080 (x2 Double DPI) = 4k
27” 2560 x 1440 (x2 Double DPI) = 5k
32” 3008 x 1697 (x2 Double DPI) = 6k

係最好用,啲字唔會太大唔會太細又夠清

其實 high end monitor 係咪真係咁難做?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

唔係難做...係無需要....比你做咗, end-user 有幾多?唔係個個人都係導演,影相佬,玩家...
除非5k 6K 8k價格去到1080P, 1440, 4k(平價)咁,如果唔係賣街量唔夠喎...

一向貴野都係niche market.

低成本高解像度=瘋狂出死點....
要成本先有高質高清...E+ 先去到高質27 4K既階段.....

>高解像度=瘋狂出死點....

又未必,你睇吓D靚手機monitor,有幾何出死點...10隻手機mon合併已經唔知幾多K啦
(瘋狂出死點通常都係將貨就價)
成本高,價錢高,市場細,配套(PC)未夠勁... 我估先係主因
依家3090/80先4K OK流暢,諗吓由1080P上4K用咗幾多年時間...今年都未普及(相信下年先會係PC真正4K來臨年)

全部都係得一款選擇

明明
24” 1920 x 1080 (x2 Double DPI) = 4k
27” 2560 x 1440 (x2 Double DPI) = 5k ...
hihihi123hk 發表於 30-12-2020 12:06

你講果幾款蘋果有其他廠要適應影片播放遊戲一般只做大路野 2k 4k下一步就上8k,5k只會係21:9 mon出現。

6k mon 16:9 一般用家唔會買單,睇片唔係點對點,打機ps5果類又唔支援,配win10日常用肯定一堆bug,注定係小眾產品。

呢種奇怪像素只有蘋果有自家OS軟件配合先會做。

reference grade級+價錢...