大家的4K電視食到幾高網速?

發現部新Panasonic 4K電視Youtube經常自動落左360p,要人手較返上4K
然後測一測速度, 發現1000Mb佢只食到90Mb (用內置browser上fast.com)
入到Youtube仲少一點,50-80Mb不等
直插Cat7 Wired Lan

心諗嘩咁屎架90Mb...

10/100 Lan 你想有幾快 !

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

同上
100Mbps其實夠哂用

LG , 都係100Mbps 不過冇試過4k-> 360p 既問題

LG/***電視lan port得100M, 你幾快都冇用
反如佢個wi-fi行ac會仲快過lan
唔清楚你Pan會唔會係咁

現時TV內置的lan及av port已經係無人用, 但唔加上去又賣唔到咁貴, 我部幾年前的TCL 一早就用咗wifi 上網!

現時TV內置的lan及av port已經係無人用, 但唔加上去又賣唔到咁貴, 我部幾年前的TCL 一早就用咗wifi 上網!

...
lojimmy44 發表於 2021-2-15 16:02

個人認為Lan port唔關貴唔貴事
而係有D公司用 / 大屋用 / 公眾地方等等, 未必裝電視既位置有穩定高速Wi-Fi連接
咁就用100M Lan會好過Wi-Fi

10/100 Lan 你想有幾快 !

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
naomi 發表於 2021-2-15 13:42

原來係咁....... 唔知加隻USB to gigabit ethernet adaptor得唔得?

WIFI麻麻地,我個5Ghz channel出到300Mb, TV食到150Mb, 但入到Youtube得返50Mb仲好唔穩定, 時時LOAD

個人認為Lan port唔關貴唔貴事
而係有D公司用 / 大屋用 / 公眾地方等等, 未必裝電視既位置有穩定高速Wi-F ...
KinChungE 發表於 2021-2-15 17:19

sony一樣都係100m lan

原來係咁....... 唔知加隻USB to gigabit ethernet adaptor得唔得?

WIFI麻麻地,我個5Ghz channel ...
ray26342 發表於 2021-2-15 17:35

100mb己經多過br 所需
youtube/netflix30mb上下,已經行到4K