請教 hdmi 切換器 問題

各位師兄,
請教一下,hdmi 問題
買了兩隻 switch box ,1 出2 及 1出3 (附remote 及 5v充電位)
兩款駁電腦 唔得。

設備如下
電腦 ,有張 3070 顕示咭
Mon 三叔 G5 (144Hz 高刷新率)
Switch 遊戲機。

試過 插 遊戲機冇問題,但電腦就唔得,
是否插錯?原先 ( 我插 顯示咭 的 hdmi )
之後 底板 試了都唔得

是否個 切換盒問題? 還是其他問題?

謝謝各位

各位師兄,
買了兩隻 switch box ,1 出2 及 1出3 (附remote 及 5v充電位)
兩款駁電 ...
ef-9 發表於 2021-3-22 01:18

如界D switch 無比電,試下比電。

各位師兄,
兩款駁電 ...
ef-9 發表於 2021-3-22 01:18

冇玩遊戲機,但印象中Switch只支援1080(有錯細力啲), Odyssey G5 +3070  個頻㝟可能已經超出hdmi 切換器 工作範圍。

有冇試過調低電腦解像度同更新率?

會不會是顯卡的refresh rate鎖定了144Hz? 平價HDMI switch只能行30/60Hz. 試把顯卡改為30Hz看看.

冇玩遊戲機,但印象中Switch只支援1080(有錯細力啲), Odyssey G5 +3070  個頻㝟可能已經超出hdmi ...
高登阿伯 發表於 2021-3-22 02:19

其實唔會因為出範圍出唔到畫面
最多都係變左得翻1080p60
(你專登手動set 4k output另計)

通常電腦駁hdmi switch唔得係因為D switch會auto switch input, 未detect完就switch走左

用過一出3
唔使電都得(唔係同時著晒3樣)

會不會是顯卡的refresh rate鎖定了144Hz? 平價HDMI switch只能行30/60Hz. 試把顯卡改為30Hz看看. ...
Mojoe 發表於 2021-3-22 02:34

覺得呢個機會大啲
張卡較得勁過個盒
搞到出唔到

睇返個 switch spec 行到乜 res/refresh rate

感謝各位師兄 幫手,
我將電腦 set 番60hz 已經得左

張咭 及,mon 有PD 插,  mon 可以 調 PD 或 hdmi,
應該可以 mon 用PD, switch遊戲機用 hdmi (未試唔知得唔得)

估計 用mon 可以轉,但 按得多個掣驚佢打柴,
有否 144hz 切換盒?

再次感謝各位師兄幫忙
Thx

回覆 9# ef-9

PD? Power Delivery?
DP? Display Port?