[操作疑難] 技嘉43吋電競Monitor

型號係FV43U,街價$9999,
主要因為 G-Sync/free-Sync 144Hz 4K,
另外有埋HDMI 2.1 比console用,
目前32吋又未見有
主要想問 咁大個mon, 大家係落黃金/旺電 定網上買,
另外我見佢保養好似冇Asus咁有上門維修,
用過Asus, LG, BenQ, 打算試新野

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# 52008498

我是在某二字頭的網站購買的,因是用paypal購買,所以要付多了1.5%和運費(合計要4百幾元),現時開心使用中,正用它來打PC的Days Gone。

包裝盒

開盒後

已上了電腦檯

回復 2 #eeapplee

太好了, 出左無耐就有用家,想問師兄打機時 殘影明唔明顯? 因為之前用TV打(QLED VA panel),殘影問題比較明顯, 我玩Forza賽車, 路牌啲字都蒙埋,但用Asus PG279Q (IPS panel)玩就冇依個問題

回覆 3# 52008498

殘影我不覺得有,也可能我不是眼利的人。關於矇糊問題(但我知道有些game因模擬人的視覺效果,所以特登將背境模糊,所以我通常關上)。
原本我是想買asus rog swift pg43uq,但太貴,過了成年最平仍然要$11,800,而AORUS FV43U約今年三、四月才出,香港已即刻引入,而且又平過華記平成接近$2000,變成我的首選

用家

回復 4 #eeapplee

Thx 師兄,已落單

我都想買但係對呢個牌子出moon有少少戒心

我揀左即日送貨剛剛到
其實Asus果部係保養期內壞左3次, 1次係黑左一撻, 2次係壞HDMI port (so far冇再出過事)
雖然係上門維修... 但都要office hour有人係屋企比佢維修/回收先得

有一間平啲不過好似要預訂

我發依隻芒啲邊位,正面睇完全冇問題,如果側睇(或者坐到好近睇左右啲邊位)會見到背光有孤度,令到最左/右果啲pixel 好似冇光咁, 唔知係咪啲大芒先係咁,雖然正常我唔會坐到咁近睇