由32吋落返去27吋......會唔會後悔?

HDMI2.1規格MON(32"/27")遲遲未推出
而且家中電腦沒有那個能力推4K 120FPS
PS5似乎也只能2擇1?

所以想近期直接買一隻4K 60、有HDR(最好有HDR10?)、色又靚
用黎打PS5 同 睇4K片

我原本用緊Sony 32吋電視做MON
但近年都在想,一米唔夠 / 剛剛好一米距離,用32吋係咪太大?
心思思想新MON買27吋,但係又怕用左咁多年32,落返去27會覺得細左

有無由32"或以上 轉落去 27/28" 既師兄分享一下體驗?

謝謝大家

所以想近期 ...
y2k2005 發表於 2021-5-31 04:34

1 米用 27吋有啲細,我 0.7米用先覺得差唔多

上咗 4k 其實啲嘢夠清,放近啲都冇問題

1 米距離夠上 43吋,電視平過電腦 Mon 唔會後悔

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

大陸有得賣lg27gp950,等多陣

所以想近期 ...
y2k2005 發表於 2021-5-31 04:34

PS5唔係支援4K120咩?
好似優先選擇120hz會好D

PS5唔係支援4K120咩?
好似優先選擇120hz會好D
ccw2 發表於 2021-5-31 20:37

唔係 law
4k 60都係岩岩好ja
開rt 冇tim ar

唔係 law
4k 60都係岩岩好ja
開rt 冇tim ar
wch922 發表於 2021-5-31 21:15

如果27-32吋
咁FHD 120定4K60 好J D??

用慣32吋好難再用27。 用慣4K更加用吾翻FHD
PS 我係敢,吾代表其他人

暫時有HDMI2.1既27~28吋可以選擇既以我所知有3隻
Gigabyte M28 香港有, 不過貨應該唔多
Acer XV282K KV 日森有, 我覺得太貴
LG GP950-b 日森有, 個價正常啲, 同埋留意左依隻好耐決定入手
另外知道ViewSonic, Philips都有32吋會出
本身想等Asus, 但真係太耐無消息決定轉會

如果27-32吋
ccw2 發表於 2021-5-31 22:30

4K60 I pick

如果27-32吋
ccw2 發表於 2021-5-31 22:30

27吋 1440p 120hz/144hz vs 4k60hz
我覺得可以比較取捨下。

但27-32inch 1080p PPI 太粗了