回覆  raywan

咁樣睇黑白電影一定好正
邊度有得買?
joechow101 發表於 2021-9-16 20:36

唔知香港邊度有得賣,但街一定無得賣Radiforce,要找vendor定,超貴
anyway,睇過任何牌子mon(唔計家用牌子),最正都係日本monitor,Ezio Radioforce真係睇極隻眼都好舒服, NEC Medical grade monitor都好正,好舒服, olympus medical monitor就係4K高清,長睇唔舒服,philips medical grade monitor算叫便宜但又有medical grade quality,值得買來家用

回覆  537923

哇
咁冇要求啊
師兄
joechow101 發表於 2021-9-16 22:41

一句都尾,你有幾錢budget買mon先,如果得一萬樓下,OLED一定滿足到你要求

唔知香港邊度有得賣,但街一定無得賣Radiforce,要找vendor定,超貴
anyway,睇過任何牌子mon(唔計家用牌子), ...
raywan 發表於 2021-9-16 23:06

Medical grade 同 non medical grade 嘅 monitors 有咩大分別?

回覆 53# Midas

如果係睇X光果D計
有監管認證, 有醫療機構用既DICOM, 有更穩定同準確既gamma level

回覆  Midas

如果係睇X光果D計
有監管認證, 有醫療機構用既DICOM, 有更穩定同準確既gamma level ...
marcochl 發表於 2021-9-17 14:00

有嗮認證,咁 make diagnosis 時睇唔睇到分別?

回覆 55# Midas

我相信個認證係要呢部機器到某D 野/配合到某D 工作流程, 至於睇唔睇到/識唔識分我相信係medical staff 既事

有嗮認證,咁 make diagnosis 時睇唔睇到分別?
Midas 發表於 2021-9-17 14:15

好似80plus火牛咁
冇80plus係咪代表efficiency低? 唔一定
但係如果冇80plus又寫8x% efficiency, 你信唔信得過佢?

醫院唔會慳錢買信唔過既野

(平時主流lcd mon, 唔同位置亮度差異可以大到15-20%)

好似80plus火牛咁
冇80plus係咪代表efficiency低? 唔一定
但係如果冇80plus又寫8x% efficiency, 你信唔信 ...
KinChungE 發表於 2021-9-17 14:54

個問題喺 睇唔睇到分別?呢啲咁嘅嘢,呃啲唔識嘢嘅人 啱嗮!再啫,亮度差異 15-20% 喺咪就 make 唔到 diagnosis?

回覆 58# Midas

https://www.barco.com/en/glossary/healthcare/dicom-calibration
"Subtle details in medical images are more visible when the image is DICOM calibrated."

個問題喺 睇唔睇到分別?呢啲咁嘅嘢,呃啲唔識嘢嘅人 啱嗮!再啫,亮度差異 15-20% 喺咪就 make 唔到 dia ...
Midas 發表於 2021-9-17 15:26

亮度差異就係醫生判斷病人係咪有腫瘤要睇既野
咁你話有冇分別?

以為照出黎有個陰影係cancer, 原來只係個mon廢