新買的8GB手指問題

早幾日買左隻Sandisk Class 2 8GB手指,7.38GB可用

一直都用得好好地

不過昨日想copy隻DVD就發現佢有D問題

我明明有7.38GB的空間,但我一想放一個4.X GB大的File佢就話空間已滿.............

之後我把個file分成4個1.XGB,佢先入到

我係用FAT32的,隻手指有冇問題?定係FORMAT的問題,copy唔到大File

有冇方法可以直接移動大file?

要NTFS format

FAT32單一file最大4GB

原帖由 Jansen 於 2008-12-28 11:01 發表
要NTFS format

轉左NTFS READ同WRITE係唔係都會慢左???

原帖由 oscarlam 於 2008-12-28 11:15 發表

差唔多,但係你要裝大file,冇所謂la

fat32 limit to 4GB file

放唔到隻DVD ISO落去

原帖由 oscarlam 於 2008-12-28 11:15 發表

大部份都會

蠢d的方法是:用vmware 做一個4.5GB 的virtual Drive(*.vmdk) 及format 做 ext2 或ntfs(可以的話rar它)。之後放定vmware diskmount program 在手指內。
http://petruska.stardock.net/software/VMware.html
http://petruska.stardock.net/sof ... skMountGUISetup.exe
要store>4gb file時,install diskmount program及mount個vmdk來用。

原帖由 oscarlam 於 2008-12-28 10:59 發表
早幾日買左隻Sandisk Class 2 8GB手指,7.38GB可用

一直都用得好好地

不過昨日想copy隻DVD就發現佢有D問題

我明明有7.38GB的空間,但我一想放一個4.X GB大的File佢就話空間已滿.............

之後我 ...

唔好用FAT32就可以解決問題