原帖由 pampam 於 2009-6-1 13:31 發表

咁功能上有無分別

功能上都無乜, 我到jp個website對比過, jp版的功能大陸版都有, 連附送Dsoftware都一樣
不過jp版好似係mij, 所以心理上會爽D, 有種貴族的feeling

原帖由 computer1975 於 2009-6-1 14:25 發表
昨日華強北見DVR-217cn賣215人仔。另外有一隻黑色有光刻版

cn廣州通街都係, 不過買依部不如買返hk太監版
係vxl難搵好多

原帖由 火星人 於 2009-6-1 14:33 發表

cn廣州通街都係, 不過買依部不如買返hk太監版
係vxl難搵好多

VXL有幾難搵,我見到部黑色光刻就應該係呢部。見到有幾台。

咁好
我在廣州, 行左三棟腦場先搵到, 仲要無show出來要入倉攞

原帖由 火星人 於 2009-6-2 10:09 發表
咁好
我在廣州, 行左三棟腦場先搵到, 仲要無show出來要入倉攞

廣州都開始缺貨????

原帖由 redhothits 於 2009-6-2 13:30 發表

廣州都開始缺貨????

唔知...
不過我始終唔信pioneer會咁快唔再搞DVD燒碟機

原帖由 火星人 於 2009-6-2 14:34 發表

唔知...
不過我始終唔信pioneer會咁快唔再搞DVD燒碟機

但係應該冇咩可能仲有新機款出啦?!

Pioneer DVR–217/S17 缺貨有可能是新型號 DVR-218/S18 推出的先兆。

如果屬實晶片極可能會是 NEC MC10045 – 最大 24x 燒錄 (DVR–215/216 都用 NEC MC10044B)。

相信不會有 24x 的 DVR–118,因為 NEC MC10045 是用於 SATA,暫時未見有相對的 PATA晶片。

NEC MC10045 晶片已用於 Optiarc 型號 AD–7240S,CDFreaks 和 CDRLabs 都有很好的評語。

http://www.cdfreaks.com/reviews/ ... -DVD-burner-review/
http://cdrlabs.com/Reviews/sony- ... s-24x-dvdrwram.html

希望可以平d

我燒碟從來未試過超過16X, 重要data都係用4X燒