我話過以後唔買 tdk 既碟!

燒左 5 隻 d9 得一隻 ok, 其他全部陣亡
唯一 ok 果隻, 做 quality test, 都係緊緊 90 分
轉用 vebatum d9, 用盡 8x 燒, 一 take ok, quality test 都有 95分
睇返先知 tdk 係 ritek r04 066 , 上網一 search, 先知原來好出名 :funk:
都係我貪平出事, 早知一早買 3 0

下, 我用緊普通TDK $49 10隻果種DVD-RW,
燒咩都冇事喎, (通常用Alcohol燒, 同Notebook燒)

係咪唔夾dvd writer咋

係咪唔夾dvd writer咋
KinChungE 發表於 2010-5-2 18:02

當然 la
不過 ritek r04 066 似乎同好多 burner 唔夾
或者咁講, 唔知佢可以同邊隻夾

自從唔知幾時開始 TDK d DVD質素差左…
D5都係
成筒新碟,可以有一隻係個底咩都未燒,全新
但係花左成條痕

我諗下次買都會轉買其他牌子,唔再買TDK

師兄,我舊年都投訴過 TDK。現在我已轉用三菱,隻隻掂。買 TDK 果幾十蚊就當跌左吧。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 1&highlight=tdk

師兄,我舊年都投訴過 TDK。現在我已轉用三菱,隻隻掂。買 TDK 果幾十蚊就當跌左吧。
...
cuss 發表於 2010-5-2 20:38

早 d 睇到你個 post, 就唔駛浪費幾十蚊

D5都係
但係花左成條痕
...
benleung 發表於 2010-5-2 20:32

是由imation收購左tdk光儲存部門後TDK 的碟就壞來越差

D5都係
但係花左成條痕
...
benleung 發表於 2010-5-2 20:32

是由imation收購左tdk光儲存部門後TDK 的碟就壞來越差
靈機一觸 發表於 2010-5-2 23:28

搵到份新聞稿,應該係 2007 年就畀 Imation 收購左。
http://www.tdk.co.jp/teaah01/aah21400.htm