流動孖碟

今日個friend同我講有新野玩,係一個可以裝兩隻2.5"hard disk嘅外置盒,新鮮熱辣剛到步,有幾好玩?廢話少講,去片。

個盒樣

主角

主角 - Onnto RS-S2TJ

main course.jpg

底部用4粒鑼絲

底部用4粒鑼絲

e-SATA、FW-800、USB線各一條

e-SATA、FW-800、USB線各一條

火牛連兩個可換插頭

火牛連兩個可換插頭

重有個袋送

有個袋送

PCB底部

PCB底部

內部

兩隻死雞5400轉碟

收實隻馬仔先

上個馬仔落個harddisk

harddisk bracket.jpg

再上多一粒鑼絲
install harddisk.jpg

開得機,有幾粒燈仔俾你睇

開機 - 有幾粒燈仔

powered on.jpg

個setup software - 唔使install好方便,不過setup果陣唔可以用e-SATA,set好咗之後先用得。

setup software - 唔使install就用得

raid master interface.PNG

幾秒鐘就set好個raid

駁e-SATA試吓先 - 先試raid-0

raid 0

再試raid-1

raid 1

最後試埋單碟

單碟

實際抄寫速度

實際抄寫速度

呢隻野其實都幾好,size唔算大,裝左兩隻碟之後都重好輕巧,而且自己可以選擇要容量或者可靠性,速度亦都算唔錯啦。
講到好似好好咁,有冇唔好呢?有,除左FW800外,用e-SATA同USB都一定要用火牛,重有價錢…一千蚊找翻少少,可能唔係個個接受到。

回復 2# m.razor

你個hard disk係咪7200轉,可唔可以boot os ?

5400轉
未試過,不過應該得

多謝分享先
效能睇落唔錯,
可惜價錢係最大的阻礙力

一個盒要一千??

一個盒要一千??
quota 發表於 2010-8-5 15:58

有 raid 功能

個product look又係為蘋果而來....

btw, 小弟不才, 請教一下2"5 HDD做RAID會唔會比3"5HDD快d玩完?

基本上有得FW800都係為蘋果架啦,不過蘋果look都唔係壞事,起碼唔會古靈精怪先。
你話會唔會快玩完,我就覺得睇彩數,乜野都有可能發生,每隻harddisk都有可能好快玩完,唔通咁就永遠唔用harddisk咩。(我自己舊年就試過買隻hitachi 1TB,一開袋插落部機就有粒零件出煙,然後攞去整完返黎,再插落部機同一粒零件又再出煙,最後換過另外一隻先無事)