準備買NAS,有d問題

我發覺部Desktop同個Router個LAN port都係100Mbps only
我而家就諗緊買DS411+II 定 DS411j
但如果得100Mbps LAN port, 其實兩個model係咪差唔多

另外,部NAS我會裝RAW相,Backup JPEG 相,Video(戲、劇、動畫)等
想買DS411+II係想有多d野玩

黎緊又諗住會買mac mini,想問下我想share volume between 部Desktop同Mac mini,係咪只可以用NFS?

Thanks

放RAW相入NAS的話, Photo Station睇唔到架喎
Mac一樣支援Samba, 唔一定要NFS

放RAW相入NAS的話, Photo Station睇唔到架喎
Mac一樣支援Samba, 唔一定要NFS
KinChungE 發表於 2011-7-26 02:21

RAW已經睇到啦!!!!!!

我剛於3日前買了DS411J, 只能說....很慢, 真的很慢, 只是用4隻2T (日立7200轉) 組態一個raid5, 也用了2日半, 昨晚才complete create個raid5.
可能行raid5已令佢很吃力, 所以抄data入去只得20MB/s, 比相同cpu 的TS219 (raid1)慢了一半, 我可能要拆raid5行回raid1的說....

沒錯,   J 系,  CPU慢, RAM少, 只適合一般用, 用佢少少功能就好啦.......

我發覺部Desktop同個Router個LAN port都係100Mbps only
我而家就諗緊買DS411+II 定 DS411j

部NAS我會裝RAW相,Backup JPEG 相,Video(戲、劇、動畫)等
想買DS411+II係想有多d野玩

samhung_2001 發表於 2011-7-26 01:43

1. 無 gigalan, 傳送 大量/大 size files 你會慢得很痛苦
俾多幾百買個 gigalan router....

2. 411j/411+II 分別在 CPU 1.2/1.8G 同 128M/1G RAM. 如果只是做 storage/backup + B 仔, 我覺得唔值俾多 2 叉半去買 411+II.

或者多出 d 錢去投資 ent 級的 HD...

回復 6# Botti

除router外,還要加LAN card呢...

我聽我同事講,話加個Media Box,可以駁電視睇儲存在NAS裡的video
要用呢個所謂Media Box,對NAS ge硬件要求高唔高?

回復  Botti

除router外,還要加LAN card呢...

我聽我同事講,話加個Media Box,可以駁電視睇儲存在NAS ...
samhung_2001 發表於 2011-7-26 10:57

1. 你部腦無 gigalan port
Giga LAN card 可平可貴
realtek chips 的記得大約 6/70
當然 Intel 的就要 2/300

2. Media player 處理 storage (e.g, NAS) 傳來的 data...睇片順唔順要睇 media box 質數

可以講 - 你上面講要做的事, 唔需要用到 411+II...

211j 都夠喇

回復 8# Botti

大頭蝦了,我張onboard LAN card 係 Gb 來的...P5Q PRO---ATHEROS AR8121/AR8113/AR8114

似乎upgrade部router就行了
TPLINK --- TL-WR1043ND ok嗎?

另外,如果我想setup web server for 網上相簿 同 VPN server,411j又頂唔頂得順?

Thanks.