[記憶卡] 想買Sanddisk 16G SD Card~請教一下

我想買一張Sanddisk 16G SD Card for相機的~有幾條問題想請教一下

1.我上過格價網check過sanddisk既卡,見到16G有幾種,分別係SanDisk Extreme Pro(95MB/s,90MB/s),SanDisk Extreme HD Video(30MB/s),SanDisk Extreme Pro SDHC(45MB/s), SanDisk Extreme III(30MB/s), SanDisk Ultra II SDHC(15MB/s)...我想問佢地係唔係只係速度上既分別?

2.我係格價網睇到 SanDisk Extreme III(30MB/s) 要成$5XX幾蚊,點解佢係會係最貴?明明速度上唔係最快!同埋我想問Extreme Pro(95MB/s,90MB/s)黃金大約要幾錢,我係個網見到$375,係唔係真的?

3.係唔係無論我買幾張卡,其實用USB 2.0都係唔會用盡個speed的?咁佢整咁高係唔係for usb3.0的?

4.用係相機上,係唔係佢都用唔哂個速度?咁我買Extreme Pro(95MB/s,90MB/s)會唔會好哂?

5.如果要如位suggest我買一張sd 卡for相機,各位會suggest我買邊張?要夠快的,因為要for連拍!

好多問題,唔該哂各位

1.係速度分別,90mb 要reader/相機等等support 先得。
2.睇埋人地報價日期。同埋應該搵唔到 extreme iii 賣。
3.咁usb 2.0都會享受到快左嘅。咁新產品係新規格應該先用得盡好正常。
4.睇下相機sup 5 support ush-i. 咁佢本身唔會俾低級產品差。值5值睇你自己。需唔需要改善連拍張數?呢一兩年唔會換機?睇就相差1個double, 但都係講緊1~200蚊。
5.乜相機?如果單反部機有無CF? CF暫時都係最快最穩定同最貴。如果只揀SD, extreme / extreme pro係中階機以下唔會有太大分別。

1.係速度分別,90mb 要reader/相機等等support 先得。
2.睇埋人地報價日期。同埋應該搵唔到 extreme iii 賣 ...
worldcat 發表於 2012-4-8 11:45

我部相機係Sony NEX 5N~無反果部~
我唔識睇咩係ush-1同CF~你可唔可以同我睇下http://www.dcfever.com/cameras/fullspecification.php?id=1619

其實我想買新卡係因為用佢連拍時成日第一第二張都好快..咁一直連拍到第五第六張時就會覺得佢愈來愈慢,每張好似格成1-2秒先拍到咁..上網睇過啲人話係因為SD卡唔夠快,寫入個SPEED追唔到咁~

我上網見到Extreme Pro個$375係最新update~係前幾日update的~暫時睇落好似佢最好~你點睇?

另外我係人地post見到SanDisk Mobile Ultra microSDHC 16GB..佢地話係咩毒物..係唔係因為計埋價錢依家好低買?$150都有成30MB/s

extreme 會快啲但唔會話好好多。睇你自己budget.
但我自己會揀ultra 或者其他c10卡,買32gb好過。(如果會拍片,買32gb好啲。)
頭幾張快係因為用緊相機裡面啲ram(buffer),之後要寫落card.

extreme 會快啲但唔會話好好多。睇你自己budget.
但我自己會揀ultra 或者其他c10卡,買32gb好過。(如果會 ...
worldcat 發表於 2012-4-8 15:33

我本身有video機已經有32G卡~所以相機唔會用黎拍片的,都係因為依個原因同另一個私人原因所以我要買16G~

我有留意過其他Class10既卡~但好似速度上都唔夠sanddisk既快同sanddisk起碼大廠呀嗎~其他廠既有啲只係得15-25MB/s~我想買一張快啲既,等將來短時間內都唔洗upgrade!如果係其他class10又要速度快,有無咩介紹?我自己想最少都有番30MB/s以上,當然更快就更好la~

Budget方面就$200-$400都得~寧願比多少少錢買張好既用耐啲,好過用一年兩年又要買過張新既升級~

我本身有video機已經有32G卡~所以相機唔會用黎拍片的,都係因為依個原因同另一個私人原因所以我要買16G~
...
BaRRY* 發表於 2012-4-8 15:52

Sandisk 話30mb, 用起上黎同其他c10唔會差好遠。 toshiba, Samsung 都ok.
咁extreme pro 始終高一級,會係nex 5係會快啲。

我部相機係Sony NEX 5N~無反果部~
我唔識睇咩係ush-1同CF~你可唔可以同我睇下

其實我想買新卡係因為用佢 ...
BaRRY* 發表於 2012-4-8 12:55

我都係用nex 系列, 我用nex 7 我早幾日真係頂唔順張 c4 8g既速度同容量, 之後去買左張trancent c10 16g 先105大洋, 用落ok快 本黎想買再高一級既pny 不過貴要165 差成60皮最後覺得唔值比多55% 唔買

買張白卡啦,抵用好用
如果一定要買Sandisk,咪買30M果張囉 都唔貴得幾多

依家買卡最好買有UHSI 果d,越來越多高階dc/無反支援UHSI
講真,電腦度試張ultra 16mb/s write,我部X100影raw + jpeg 都係十幾MB
理論上一秒都攪掂但實際要5-6秒左右
但轉用extreme (寫45mb/s果隻)就2秒內
我另一部相機e-m5都有類似情況,不過冇相差咁遠(1秒vs2秒)
UHSI 0係相機讀寫上0既優化都幾明顯